Dostupni linkovi

Nemačka Vlada pomaže Lufthanzu sa devet milijiardi evra


Nemačka aviokompanija "Lufthanza" saopštila je danas da je dobila odobrenje za devet milijardi evra paketa pomoći za stabilizaciju od države za ublažavanje posledica pandemije virusa korona, ali upozorava da dogovor još nije odobrila Evropska komisija.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc rekao je da je paket pomoći za "Lufthanzu" veoma dobro rešenje ukoliko se u obzir uzmu potrebe kompanije i poreskih obveznika.

"Podrška koju pripremao je za ograničen period vremena. Kada kompanija bude ponovo na nogama, država će prodati svoj udeo i, nadamo se, ostvariti manji profit kako bi mogli da finansiramo i druge zahteve a ne samo od ove kompanije", naglasio je Šolc.

"Lufthanza" je saopštila da se administracija saglasila da će preuzeti akcionarska mesta bez prava glasa za 5,7 milijarde evra uz tri milijarde evra kredita i 300 miliona evra od kupovine akcija.

Time će administracija dobiti 20 odsto udela u kompaniji i dva mesta u Bordu direktora.

Oko 95 odsto od 760 aviona drugog po veličini evropskog avioprevoznika je prizemljeno.

Kako javlja Dojče vele, Lufthanza je u aprilu gubila milion evra na sat. Predsednik kompanije Karsten Špor (Carsten Spohr) je izjavio da je najverovatnije 100 aviona trenutno višak, zbog čega bi 10 hiljada radnih mesta bilo ugroženo.

Uprava Lufthanze je saopštila proteklog vikenda da nastoji da aktivira 160 aviona kako postepeno popuštaju restriktivne mere.

XS
SM
MD
LG