Dostupni linkovi

Pritisci i prijetnje tužilačkom timu koji istražuje okolnosti smrti Dženana Memića 


Protesti u Sarajevu zbog smrti Dženana Memića, 5.10. 2018.

"Postoje ozbiljni pritisci i prijetnje tužilačkom timu Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) koji istražuje okolnosti smrti mladića iz Sarajeva Dženana Memića, ali se nadam da će se taj tim izboriti sa svim teškoćama," izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE), Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

Muriz Memić, otac mladića koji je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima smrtno stradao u februaru 2016. godine, u utorak je zajedno s advokatom Feragetom, razgovarao sa postupajućim tužiocem Tužilaštva BiH u ovom slučaju, Ćazimom Hasanspahićem.

Ifet Feraget je nakon sastanka ocijenio da istraga napreduje ali da nije primjereno iznositi detalje “jer se radi o obimnom i veoma osjetljivom predmetu. Slučaj smrti mladića iz Sarajeva, Dženana Memića i iz Banjaluke, Davida Dragičevića, moraju donijeti promjene u bosanskohercegovačko pravosuđe,“ rekao je Feraget.

Tužilaštvo BiH je u avgustu 2019. godine otvorilo posebnu istragu o smrti mladića Dženana Memića, nakon što je njegova porodica podnijela krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba.

Sudski proces u ovom slučaju se vodio pred pravosuđem Kantona Sarajevo. Kantonalni sud je 16. jula 2018. godine donio prvostepenu presudu kojom je oslobodio Ljubu i Bekriju Seferovića kojima se sudilo za saobraćajnu nesreću i sprečavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića.

Vrhovni sud Federacije BiH poništio je ovu presudu. Početkom januara ove godine, Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu u ponovljenom postupku, izreklo je istu, oslobađajuću presudu Seferovićima.

Dženan Memić je 8. februara 2016. na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave, u incidentu koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću dok je porodica Memić tvrdila suprotno. Preminuo je nekoliko dana kasnije, 15. februara 2016.

Porodica Memić od početka tvrdi da je Dženan ubijen, a od kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu tražili su da izmjeni optužnicu u kojoj se navodilo da je Memić stradao u saobraćajnoj nesreći.

Pravosudni proces u slučaju Dženan Memić traje četiri godine i izazvao je brojne kontroverze i proteste građana u organizaciji porodice stradalog mladića, koji su od kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu tražili da izmjeni optužnicu u kojoj se navodilo da je Memić stradao u saobraćajnoj nesreći.

Tražeći istinu o okolnostima Memićeve smrti kao i mladića iz Banjaluke, Davida Dragičevića, održani su brojni protesti građana u Sarajevu i u Banjaluci. Dragičević je nestao u martu 2018. godine u Banjaluci, a njegovo beživotno tijelo je, nakon nekoliko dana potrage, pronađeno na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Obitelj Memić i dalje traži pravdu za Dženana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

XS
SM
MD
LG