Dostupni linkovi

Turska naredila hapšenje 414 osoba zbog navodne veze sa Gulenom


Jedno od niza hapšenja zbog povezanosti sa državnim udarom u Turskoj, arhivska fotografija
Jedno od niza hapšenja zbog povezanosti sa državnim udarom u Turskoj, arhivska fotografija

Turske vlasti naredile su hapšenje 414 osoba, većinom vojnog osoblja, zbog sumnje da postoji povezanost sa mrežom za koju iz Ankare tvrde da je organizovala pokušaj državnog udara 2016. godine.

Kako piše Reuters, vlasti provode akciju protiv navodnih pristalica imama iz Sjedinjenih Država Fetulaha Gulena od neuspješnog državnog udara 2016. godine, kada je poginulo 250 ljudi. Policija i dalje rutinski hapsi osumnjičene. Gulen poriče umiješanost u pokušaj udara.

Jedna od operacija plana hapšenja 191 osobe sprovodi se u gradu Izmiru na zapadu zemlje, a policija je do sada privela oko 160 osumnjičenih.

Odvojeno od ove akcije, tužilac u Istanbulu je naredio pritvaranje 32 osobe u sklopu operacije koja cilja pripadnike vazdušnih snaga. Pored toga, turske vlasti planiraju da uhapse više desetina osoba pripadnika žandarmerije, sigurnosnih snaga i vojske.

Od pokušaja državnog udara oko 80.000 osoba čeka suđenje, a oko 150.000 službenika, vojnog osoblja i drugih su otpušteni.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan godinama optužuje Gulenove pristalice da pokušavaju da uspostave “paralelnu državu” infiltriranjem u policiju, sudstvo, vojsku i druge državne institucije.

Gulen, nekadašnji saveznik predsjednika Tajipa Erdogana, živi u samonametnutom egzilu u Pensilvaniji od 1999. godine. On odbacuje optužbe da je umiješan u pokušaj državnog udara.

XS
SM
MD
LG