Dostupni linkovi

BiH: Turski profesor Fatih Keskin pušten iz Imigracionog centra


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Profesor Fatih Keskin pušten je iz Imigracionog centra nakon što je Sud Bosne i Hercegovine poništio rješenje za njegov nadzor. U Imigracionom centru je proveo gotovo dvije sedmice.

Podsjetimo, Una-Sana koledž u Bihaću, čiji je Keskin direktor, posluje u okviru grupacije Richmond parka sa sjedištem u Sarajevu. Koledž je pravni nasljednik obrazovnih institucija "Bosna Sema", koje je turska vlast svojevremeno označila kao sljedbenike turskog imama u egzilu u SAD Fetulaha Gulena, a kojeg turske vlasti krive za pokušaj vojnog udara u Turskoj 2016. godine.

Keskin, direktor Richmond Park škole, uhapšen je 3. decembra u Bihaću. Nakon 20 godina boravka u BiH oduzeta mu je i boravišna dozvola, a kao razlog oduzimanja boravišne dozvole, navedeno je da Keskin predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH.

Rješenje Ministarstva sigurnosti BiH, odnosno Službe za poslove sa strancima, prema kojem se Fatih Keskin stavlja pod nadzor je poništeno, saopštilo je Advokatsko društvo "Ademović, Nožica i partneri", te navode da su zaprimili presudu Suda BiH.

"Predmetnom presudom uvažena je tužba Fatiha Keskina, te je poništeno i konačno rješenje i prvostepeno rješenje Ministarstva sigurnosti - Službe za poslove sa strancima, a na osnovu kojih rješenja je Keskin i stavljen pod nadzor u Imigracioni centar. Istom Presudom predmet je vraćen prvostepenom organu na ponovno odlučivanje", dodaje se u saopštenju.

Iz Advokatskog društva navode da Sud BiH "u obrazloženju presude, izričito navodi da je dostavljanje akta Obavještajno-sigurnosne Agencije (OSA) 'koji samo paušalno navodi da neka osoba predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH' je nedostatna da bi Sud uopće mogao donijeti svoj zaključak o pravilnosti takve kvalifikacije".

"Osim toga, Sud BiH u Obrazloženju svoje Presude izrijekom navodi da Ministarstvo sigurnosti BiH – Služba za poslove sa strancima uopće nije utvrđivalo činjenice, već se samo pozvalo na navedeni izvještaj OSA-e. U isti izvještaj OSA-e neposredan uvid izvršilo je i Vijeće Suda BiH, a koje na osnovu predmetnog akta Obavještajno sigurnosne agencije nije moglo ocijeniti, niti ponuditi odgovor zbog čega je Keskin prijetnja po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine", poručuju iz Advokatskog društva "Ademović, Nožica i partneri".

U naknadnom saopćenju Advokatsko društvo navodi da čekaju odluku Ministarstva sigurnosti po njihovoj žalbi na prvo rješenje, te da će, u slučaju negativne odluke po žalbi, pokrenuti upravni spor pred Sudom BiH. Navode i da će uložiti žalbu na Rješenje Službe za poslove sa strancima od 16. 12. 2019. godine, jer smatraju da "nakon presude suda BiH, tj. nedokazanosti okolnosti da gospodin Keskin predstavlja prijetnju za nacionalnu sigurnost, ne postoje razlozi da isti bude pod bilo kakvim mjerama nadzora."

O odluci Suda BiH da poništi rješenja o protjerivanju Fatiha Keskina, zamjenik direktora škole Richmond Park Nermin Efendić za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao je da je ta vijest "vjetar u leđa" za njihovu školu.

"Lijepa vijest dolazi iz Sarajeva. Čitav kolektiv, roditelji i učenici, svi su veoma sretni. Ovo je nama kao školi, ljudima koji rade ovdje dalo veliku energiju za dodatni rad, još jednu veće motivaciju za radom. Čekamo da nam dođe direktora, trebao bi sutra ujutro stići u Bihać. Vraćamo se starim obavezama, redovnim aktivnostima. Tako da će ponovo sve imati više smisla sa njim", kaže Efendić.

On napominje da se Fatih Keskin dobro osjeća i da je sretan zbog odluke Suda BiH.

"Mislim da je i njemu dosta laknulo. Mislim da ona sada još više vjeruje u pravdu i u naš bosanskohercegovački sistem", objasnio je Efendić te dodao da škola priprema svečani dočeka za svog direktora Fatiha Keskina.

XS
SM
MD
LG