Dostupni linkovi

Komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici video linkom


Ovogodišnja komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici bit će održana putem video-linka, odlučeno je na radnom sastanku koji je održan u ponedjeljak 8. juna u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica i predsjednici pododbora.

Ta odluka podrazumijeva mogućnost stranim državnicima i zvaničnicima da pošalju poruku i obrate se javnosti direktno putem video-linka ili snimljenom video porukom, navodi se u saopštenju Organizacionog odbora.

Sve aktivnosti i sadržaji, posebno Marš mira, Biciklistički maraton Bihać – Srebrenica, Ultramaraton Bihać – Srebrenica, Motomaraton i Ultramaraton Vukovar – Srebrenica, bit će održani u skladu sa epidemiološkim mjerama i uputama koje u tom trenutku budu izdale nadležne institucije.

U vjerskom dijelu programa bit će klanjana dženaza žrtvama genocida, odlučeno je na sastanku održanom u ponedjeljak, 8. juna.

Pododbori za vjerska pitanja i organizaciju dolaska porodica žrtava će, najkasnije u narednih sedam dana, razgovarati sa porodicama žrtava i prikupiti podatke o tome da li porodice žele ili ne izvršiti ukop.

O ukopu identifikovanih žrtava genocida Organizacioni odbor će naknadno odlučiti, uz saradnju sa porodicama identifikovanih žrtava i Pododborom za vjerska pitanja.

Organizacioni odbor donio je jednoglasnu odluku da na ovogodišnjem obilježavanju genocida u Srebrenici, 11. jula 2020. godine, neće biti organizovanog prevoza autobusima.

Tokom sastanka u nekoliko navrata je naglašeno da je od velikog značaja ovogodišnje obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici provesti uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Istaknuto je da 11. jula ove godine iz Srebrenice treba, kao i prethodnih godina, poslati poruku dostojanstvenog obilježavanja godišnjice genocida jer to žrtve genocida i zaslužuju.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari do sada je ukopano 6.610 žrtava genocida. Još uvijek se traga za više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud Bosne i Hercegovine, te sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora, te izrekli četiri doživotne kazne (od čega jedna nepravomoćna).

XS
SM
MD
LG