Dostupni linkovi

Prijedlog da se u Srebrenici 11. jula ukopaju i 82 neidentifikovane žrtve


Na sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici razmatran je prijedlog Instituta za traženje nestalih osoba BiH da se na komemoraciji 11. jula, osim identifikovanih osoba, ukopaju i 82 neidentifikovane žrtve genocida koje nemaju srodnika za identifikaciju.

“ Organizacioni odbor je odlučio da se o ovom prijedlogu još razmatra i razgovara s nadležnim institucijama za identifikaciju. Hoće li 82 NN žrtve biti ukopane na komemoraciji 11. jula, odluku ćemo donijeti do kraja maja i o njihovom ukopu treba dobro razmisliti”, izjavio je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

U Memorijalnom centru Potočari, kraj Srebrenice, 11. jula 2019. ukopane su 33 žrtve genocida, čija su tijela pronađena u više masovnih grobnica.

Nijedno tijelo koje je ukopano nije bilo kompletno.

Srebrenica: Svaka fotografija je neispričana priča

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari do sada je ukopano 6.610 žrtava genocida. Još uvijek se traga za više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud Bosne i Hercegovine, te sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora, te izrekli četiri doživotne kazne (od čega jedna nepravomoćna).

Radovan Karadžić, prvi predsjednik RS i vrhovni komandant Vojske RS, je u martu 2019. godine u Hagu osuđen pravomoćno na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, kao i zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH.

Bivši komandant VRS-a Ratko Mladić je u prvostepenom postupku takođe osuđen na doživotni zatvor za genocid, zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja, odnosno, udružene zločinačke poduhvate, ubistva, progone, terorisanje civila i uzimanje talaca.

XS
SM
MD
LG