Dostupni linkovi

Ministarstvo odbrane Srbije obustavilo kupovinu žilet-žice


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ministarstvo odbrane Srbije obustavilo je kupovinu žilet-žice za ograđivanje kampova za migrante i azilante, a o čemu je Radio Slobodna Evropa (RSE) ranije pisao.

Kako se navodi u obrazloženju ove odluke, objavljenom na sajtu ministarstva, razlog za obustavu postupka su “objektivni i dokazivi razlozi, koji se nisu mogli predvdeti u vreme pokretanja postupka i koji onemogućavaju da se započeti postupak okonča, odnosno usled kojih je prestala potreba naručioca za premetnom nabavkom zbog čega se neće ponavljati u toku iste budžetske godine, odnosno u narednih šest meseci”.

Kao datum ove odluke upisan je 26. maj, a potpisao ju je potpukovnik Aleksandar Vasilijević.

U dokumentu se navodi da je postupak za nabavku materijala za izradu žičane ograde pokrenut "zbog nepredviđenih okolnosti i proglašenja vanrednog stanja usled epidemije COVID-19, kao i dobijenog zadatka za obezbeđenje Prihvatnih centara i Centara za azil migranata na teritoriji Republike Srbije". Dodaje se da je, ukidanjem vanrednog stanja i prestankom prestankom obaveze da Vojska Srbije obezbeđuje ove objekte "prestala i potreba za predmetnom nabavkom".

Kako je RSE ranije pisao, Ministarstvo odbrane je na svom sajtu 15. maja objavilo da je započet postupak javne nabavke, u kojoj se naručuju skoro 2,5 tone žilet-žice debljine 700 milimetara, 1.521 metar rebrastog gvožđa u šipkama debljine 20 milimetara i 50 kilograma pocinkovane žice za vezivanje.

Traženi materijal, kako se navodi u dokumentaciji javne nabavke, bio je namenjen za postavljanje ograde oko prihvatnih centara za smeštaj migranata i centara za smeštaj azilanata.

Poziv za podnošenje ponuda ministarstvo je uputilo na adrese četiri firme: „Žica best“ iz Smedereva, „In-Sy Group“ iz Beograda, „Legi sistem“ iz Beograda i „Magnum Novi Sad Vebecom“ iz Sremske Kamenice, a 22. maja je odlučeno da ugovor bude sklopljn sa preduzećem "Žica Best”.

Iz Ministarstva odbrane nije odgovoreno upite RSE oko kojih prihvatnih centara je planirano postavljanje žilet-žice i koji je razlog za to.

Tender Ministarstva odbrane naišao je na osudu nevladinih orgranizacija. Centar za migracije Info park, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11 i Mreža psihosocijalnih inovacija PIN su pozvali Ministarstvo da bez odlaganja obustavi ovu nabavku.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je sredinom maja upotrebu dela snaga Vojske Srbije na teritoriji opštine Šid radi pružanja pomoći Ministarstvu unutrašnjih poslova u obezbeđenju centara za azil i prihvatnih centara, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Obrazlažući odluku o raspoređivanju vojske, predsednik Srbije Alekasandar Vučić je rekao da je to učinjeno „u skladu sa procenama organa bezbednosti i zahtevima građana sa teritorije opštine Šid".

Prethodno su tokom vanrednog stanja u Srbiji zbog korona virusa, od 15. marta do 6. maja 2020, migranti su 53 dana bili u 24-časovnoj izolaciji, a objekte u kojima su se nalazili čuvala je Vojska Srbije.

XS
SM
MD
LG