Dostupni linkovi

Desničari protestovali pred Centrom za migrante


Okupljeni desničari ispred ulaza u Centar za migrante u Obrenovcu
Okupljeni desničari ispred ulaza u Centar za migrante u Obrenovcu

Nekoliko desetina članova i simpatizera desničarskih organizacija protestovalo je u sredu 13. maja ispred Prihvatnog centra za migrante u Obrenovcu.

Oni su se, kako su rekli u obraćanju novinarima, okupili da bi pružili podršku Filipu Radovanoviću kom je Osnovni sud u Obrenovcu odredio pritvor do 30 dana nakon što je automobilom 6. maja upao u Prihvatni centar u toj beogradskoj opštini, tridesetak kilometara udaljenoj od centra glavnog grada.

Kako se moglo videti na licu mesta, neki od okupljenih nosili su majice Četničke omladine, desničarskog pokreta Levijatan, Nacionalnog korpusa i pokreta "Živim za Srbiju". Tokom jednočasovnog protesta pred bivšom kasarnom Bora Marković u Obrenovcu, gde je trenutno smešteno nešto više od 900 migranata, oni su otpevali pesmu “Hriste bože” iz filma “Kosovski boj” i fotografisali se na ulazu. Skup, koji je obezbeđivao veliki broj policajaca, protekao je bez incidenata.

Milica Delibašić, pomoćnica predsednika Osnovnog suda u Obrenovcu, rekla je 13. maja za Radio Slobodna Evropa da je osumnjičenom F. R, koji se tereti za nasilničko ponašanje, 11. maja određen pritvor do 30 dana po zahtevu Osnovnog javnog tužilaštva zbog upada u Prihvatni centar i da je istog dana lišen slobode.

Prethodno je, kako su za RSE 7. maja rekli u Tužilaštvu, osumnjičeni priveden a potom i saslušan.

NVO: Državni organi da reaguju

Reagujući na skup 13. maja, Beogradski centar za ljudska prava apelovao je na državne organe da sankcionišu delovanje ekstremističkih organizacija.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije mora da prekine skup koji podstiče mržnju i netrpeljivost. Građane pozivamo da ne podležu manipulacijama, lažnim vestima i ne pribegavaju nasilju", naveo je Centar na svom Tviter nalogu.

Reagovao je i Aleksandar Marton, portparol stranke Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koji je na svom Tviter nalogu pitao premijerku Srbije Anu Brnabić zašto policija ne reaguje na okupljanje organizacija ekstremne desnice.

"Koliko se ja razumem u odluke Vlade, pa u Ustav, pa u zakone, ovakvi javni skupovi nisu dozvoljeni", napisao je Marton.

Nakon upada u Prihvatni centar za migrante u Obrenovcu 6. maja, komesar Srbije za izbeglice i migracije Vladimir Cucić izjavio je za RSE da mora prestati sejanje mržnje.

U 17 centara u Srbiji, prema podacima Komesarijata Srbije za izbeglice i migracije, trenutno je smešteno 8.800 migranata. Tokom vanrednog stanja u Srbiji zbog korona virusa, od 15. marta do 6. maja 2020, migranti su 53 dana bili u 24-časovnoj izolaciji, a objekte u kojima se nalaze čuvala je Vojska Srbije.

Po ukidanju vanrednog stanja obezbeđenje je preuzela policija, dok je migrantima dozvoljen izlazak uz dozvolu uprava centara u kojima borave.

XS
SM
MD
LG