Dostupni linkovi

Tužilaštvo: Uhapšen zbog upada u migrantski kamp u Obrenovcu


Kamp u Obrenovcu

Muškarac F.R. koji je u sredu 6. maja upao automobilom u Prihvatni centar za migrante u Obrenovcu je u pritvoru i tereti se za nasilničko ponašanje, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Danijela Sinđelić, tužiteljka Osnovnog tužilaštva iz Obrenovca.

"Nakon detaljnog pregleda snimka koji je objavljen na društvenim mrežama, i nakon datih naloga policiji, proveravaće se još neke činjenice i detalji, tako da može da se desi da nakon ovog krivičnog dela bude još nekih krivičnih dela, kao što je napad na ovlašćeno službeno lice. Tako da ćemo tokom ovog postupka utvrđivati i te činjenice i dokaze", rekla je Sinđelić.

Na društvenim mrežama u 6. maja 2020. pojavio se snimak na kom mlađi muškarac autom upada u Prihvatni centar za migrante u Obrenovcu, koji u toj beogradskoj opštini obezbeđuje Vojska Srbije.

Kako se vidi na snimku, čija autentičnost nije potvrđena, a koji je uživo prenošen na internetu, mladić je iznoseći rasističke uvrede na račun migranta, najpre pokušao da prođe autom kroz žičanu ogradu, a kada mu to nije uspelo, brzom vožnjom prošao je kroz kapiju. Kako se vidi na snimku, zaustavila ga je vojska.

"Osumnjičeni je sinoć zadržan zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti", rekla je Sinđelić za RSE, navodeći da će uhapšeni biti saslušan u Tužilaštvu u petak, 8. maja.

NGO upozorenje

Prethodno je nevladina organizacija Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11 zatražila reakciju pravosuđa zbog ovog incidenta, navodeći da se "dogodilo krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

"Taj incident samo jedan je u nizu koji se dogodio u proteklih nekoliko meseci, a kao posledica sve zastupljenijeg antiizbegličkog diskursa", navela je Inicijativa A11.

Ta nedvladina organizacija navela je da je oko 9.000 ljudi u centrima za azil i prihvantnim centrima u Srbiji tokom vanrednog stanja zbog korona virusa 24 sata bilo u režimo zabrane kretanja, što je A11 ocenila kao kršenje ljudskih prava.

Kako je RSE već pisao, humanitarne organizacije koje su pružale pomoć migrantima i izbeglicama u Srbiji, nakon uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa ne mogu da uđu u kampove. Stoga su aktivisti istakli da je "gotovo nemoguć" nezavisni monitoring situacije na terenu.

Opširnije u tekstu Balkanska ruta i dalje 'igra života i smrti'.

Zaustavljeni na 'Balkanskoj ruti'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

XS
SM
MD
LG