Dostupni linkovi

Protesti u SAD ne jenjavaju


Protesti ispred Lafayette parka u blizini Bijele kuće, 4. juni
Protesti ispred Lafayette parka u blizini Bijele kuće, 4. juni

Širom Sjedinjenih Američkih Država, nakon memorijalne službe za Džordža Flojda (George Floyd), Afroamerikanca koji je preminuo u bolnici posle policijske brutalnosti, nastavljeni su protesti u kojima se, između ostalog, zahteva reforma policije i ravnopravnost pred zakonom.

Hiljade demonstranata je ostalo na ulicama Njujorka posle policijskog sata, a tokom protesta su obišli mesto na kojem je policija prethodnu noć protiv demonstranata koristila palice, javlja agencija Asošijejted Pres (AP). Policija je na nekim lokacijama hapsila demonstrante, ali, kako navodi AP, bez upotrebe palica i opreme za razbijanje demonstracija.

SAD: Protesti zbog ubistva Georga Floyda ne jenjavaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Protesti u Vašingtonu su počeli pre mraka, ali su se demonstranti razišli nakon što je počela da pada jaka kiša. Prisustvo policije kod Linkolnovog memorijala, gde su se okupljali demonstranti, bilo je mnogo manje nego u blizini Bele kuće tokom demonstracija prethodnih noći.

Jedna od učesnica protesta Tomora Rajt (Vright) iz Vašingtona je za AP rekla da su njeni roditelji zabrinuti zbog toga što je na demonstracijama, ali da želi da vidi ubice Flojda izvedene pred lice pravde. „Ovo su nezamisliva vremena”, kazala je.

Protesti traju već deseti dan i u Bufalu gde je policija sinoć upotrebila prekomernu silu, kada su dvojica policajca palicom udarila jednog demonstranta u glavu, oborila ga na zemlju i prešla preko njega.

"Dvojica policajaca su srušili 75-godišnjeg muškarca. Muškarac je hospitalizovan, u stabilnom je ali teškom stanju", rekao gradonačelnik Bufala Bajron Braun (Byron Brown) u izjavi u četvrtak navečer.

"Nakon dana mirnih protesta i nekoliko sastanaka sa vodstvom policije i članova zajednice, večerašnji događaj je poražavajući", rekao je gradonačelnik.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo (Andrew Cuomo) takođe je osudio incident rekavši da je o tome razgovarao s Braunom.

"Ovaj je incident potpuno neopravdan i krajnje sramotan. Razgovarao sam s gradonačelnikom Bufala i slažemo se da bi policijski službenici trebali biti odmah suspendovani do formalne istrage" na pisao je na Tviteru Kuomo.

Gradonačelnica Atlante Keiša Lens Botoms (Keisha Lance Bottoms) prošetala je u četvrtak s demonstrantima centrom grada i preko megafona poručila okupljenima da "postoji bolja druga strana" nastale situacije.

"Usred smo pokreta u ovoj zemlji", rekla je ona. „Na svima nama da na okupljanjima artikulišemo više od besa. Moramo biti u stanju da artikulišemo šta želimo kao rešenja.“

U sedmoj noći protesta u Atlanti, uz gladonačelnicu sa demonstrantima je šetala i šefica policije Erika Šilds (Shields).

Kada se prva noć protesta u petak pretvorila u nasilje, zgroženi Bottoms održali su konferenciju za novinare i pozvali demonstrante da se vrate kući rekavši da oni koji pljačkaju i uništavaju posao sramote grad i Flojdov život.

U četvrtak je rekla publici da su joj „bitna“, a pre nego što je otišla ohrabrila ih je da se testiraju na COVID-19.

ACLU tuži administraciju predsednika SAD

Američka unija za građanske slobode (ACLU) i drugi podneli su tužbu protiv administracije predsednika SAD Donalda Trampa (Trump), tvrdeći da su zvaničnici prekršili građanska prava demonstranata koje je policija prisilno uklonila iz parka u blizini Bele kuće pomoću hemijskih sredstava pre nego što je predsednik prošetao do obližnjeg crkva da se fotografiše.

Policajac na koljenu ispred američkog kongresa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Tužba je podneta u četvrtak pred saveznim sudom u Vašingtonu. U njoj, kako navodi AP, tužioci tvrde da su se Tramp, državni tužitelj Vilijam Bar (Villiam Barr) i drugi zvaničnici "nezakonito udružili u kršenju" prava demonstranata u parku Lafajet u ponedjeljak, kada su službenici policije na mirne demonstrante, bacali dimne bombe i suzavac kako bi ih rasterali iz parka.

ACLU je to nazvao „koordiniranim i neprovociranim napadom na gomilu demonstranata.“

Bar je u četvrtak rekao da je naredio rasturanje demonstranata jer su zvaničnici trebali proširiti sigurnosni pojas oko Bele kuće ranije tokom dana, ali da to nije učinjeno na vreme. Tužba je podneta u ime grupe Black Lives Matter D.C., i pojedinih demonstranata koji su u ponedeljak uveče bili u parku Lafajet.

Nakon komentara bivšeg Trumpovog ministra odbrane, još jedan bivši viši vojni zvaničnik kritikovao je prijetnju američkog predsjednika o korištenju vojske za suzbijanje protesta širom Amerike.

Bivši načelnik generalštaba američke vojske, general Martin Dempsey, rekao je za američi Nacionalni javni radio (NPR) da su Trumpove opaske “veoma uznemirujuće” i “opasne”, prenosi BBC. Kritike generala koji je služio u vrijeme administracije bivšeg predsjednika Baracka Obame, dolaze dan nakon što je bivši ministar odbrane Jim Mattis također kritikovao Trumpa uz komentar da “pokušava da podijeli Ameriku”.

Tviter skinuo promotivni Trampov video o Flojdu

Kompanija Tviter Inc onemogućila je videozapis kampanje američkog predsednika Donalda Trampa posvećen Flojdu na svojoj platformi, pozivajući se na žalbu zbog kršenja autorskih prava, javlja agencija Rojters.

Na snimku, koji je kombinacija fotografija i videa protestnih marševa i nasilja nakon Flojdove smrti, čuje se Trampov govor u pozadini.

Tviter je objavio da videozapis na nalogu predsedničke kampanje krši politiku autorskih prava.

"Odgovaramo na valjane žalbe zbog kršenja autorskih prava koje nam je poslao vlasnik autorskih prava ili njihovi ovlašteni predstavnici", izjavio je predstavnik Tvitera.

Promotivni video, koji je i dalje na Jutjubu, prikupio je više od 60.000 pregleda i 13.000 lajkova.

Protesti su počeli u Miniapolisu dan nakon Flojdove smrti, koju su slučajni prolaznici snimili mobilnim telefonom, i proširio se na gradove u celoj Americi za nekoliko dana.

Protesti su uglavnom bili mirni, posebno tokom dana, ali su u nekim gradovima bili obilježeni nasiljem i uništavanjem imovine, kao i preteranom upotrebom sile policije.

Džord Flojd je preminuo nakon što mu je, sada otpušteni i optuženi policajac Derek Šovin (Chauvin) klečao na vratu skoro devet minuta 25. maja.

Prema poslednjim nalazima obdukcije od 20 strana koji je objavio službeni patolog okruga Henepin, zvanični uzrok smrti bio je srčani zastoj tokom restriktivnih mera policije koja ga je privodila 25. maja. Patolog je način smrti okarakterisao kao ubistvo, navodi Rojters.

U izveštaju se navodi i da je Flojd osam nedelja ranije bio pozitivan na korona virus.

Policajac Derek Šovin optužen je za ubistvo drugog stepena, koje povlači kaznu do 40 godina zatvora, a uz njega su u optužnici i ostala tri policajca koja su aktivno učestvovala u slučaju.

Kako piše CNN, jedan od optuženih policajaca radio je tek četiri dana prije događaja koji je doveo do smrti Georgea Floyda. Drugi policajac je tek treći put bio na smjenu, a Derek Šovin koji je snimljen kako drži svoju nogu na vratu preminulog Floyda, bio je službenik zadužen za trening jednog od njih.

XS
SM
MD
LG