Dostupni linkovi

Twitter skinuo Trumpov video posvećen Floydu


Prethodni tvitovi predsednika SAD koje je Twitter obeležio, 26. maj 2020.

Kompanija Twitter Inc onemogućila je videozapis kampanje američkog predsednika Donalda Trumpa posvećen Afroamerikancu Georgeu Floydu, čija je smrt izazvala proteste širom SAD, na svojoj platformi, pozivajući se na žalbu zbog kršenja autorskih prava, javlja agencija Rojters.

Na snimku, koji je kombinacija fotografija i videa protestnih marševa i nasilja nakon Floydove smrti, čuje se Trampov govor u pozadini.

Twitter je objavio da videozapis na nalogu predsedničke kampanje krši politiku autorskih prava.

"Odgovaramo na valjane žalbe zbog kršenja autorskih prava koje nam je poslao vlasnik autorskih prava ili njihovi ovlašteni predstavnici", izjavio je predstavnik Twittera.

Trominutni videozapis koji je prenesen na Trumpov kanal na YouTubeu, na nalog njegove kampanje na Tvitteru je prebačen 3. juna

Klip, koji je i dalje na YouTubeu, prikupio je više od 60.000 pregleda i 13.000 lajkova. Nadređeni Google, platforma za streaming videozapisa, nije odgovorio na zahtev za komentar, navodi Rojters.

Platforma društvenih medija Twitter pod žestokim je nadzorom Trumpove administracije otkad je počela da obeležava Trumpove tvitove u kojima se navodno nalaze nepotvrđene tvrdnje. Također je označila Trumpov tvit o protestima u Minneapolisu kao "veličanje nasilja".

Trump se založio za promenu zakona koji štiti društvene medijske kompanije od odgovornosti za sadržaj koji objavljuju njihovi korisnici.

George Floyd je preminuo nakon što mu je, sada otpušteni i za ubistvo drugog stepena optuženi policajac Derek Chauvin klečao na vratu skoro devet minuta 25. maja.

XS
SM
MD
LG