Dostupni linkovi

Tramp protiv Tvitera


Ilustracija
Ilustracija

Napadi američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) na društvene medije eskalirali su nakon što je njegova omiljena platforma Tviter (Twitter), na kojoj ga prati preko 80 miliona korisnika, prvi put etiketirala njegova dva tvita s upozorenjima koja upućuju na neistinitost iznesenih tvrdnji.

To je izazvalo burnu reakciju američkog predsjednika koji je u četvrtak, 28. maja potpisao izvršnu naredbu kojom bi se mogao ukinuti imunitet od odgovornosti za sadržaje koji na svojim mrežama imaju tehnološki divovi poput Tvitera, Gugla (Google) i Fejsbuka (Facebook), pišu svjetski mediji.

Naredba o društvenim mrežama

Tramp je u četvrtak eskalirao svoj rat protiv Tvitera i drugih društvenih mreža, potpisavši izvršnu naredbu kojom se dovodi u pitanje zaštita društvenih mreža od tužbi, javila je agencija Asošijetid press (Associated Press).

Reakcija predsjednika SAD dolazi nakon što je društvena mreža Tviter postavila znak upozorenja na dva Trampova tvita da informacije iz njih treba provjeriti. Te poteze je ocijenio kao "uredničke odluke" Tvitera koje spadaju u oblast političkog aktivizma.

Tramp, koji se lično u velikoj mjeri oslanja na Tviter, dugo je optuživao tehnološke divove u Silicijumskoj dolini da ciljaju konzervativce provjeravanjem činjenica ili uklanjanjem njihovih postova. Grupe tehnološke industrije nisu se složile rekavši da bi to spriječilo inovacije i govor na Internetu.

Američki zakon štiti platforme društvenih medija od odgovornosti za objavljeni sadržaj, jer se tretiraju više kao platforme, a ne kao izdavači, dodaje AP. Izvršnom naredbom se traži promjena trenutnog tumačenja članka 230 Zakona o komunikaciji o pristojnosti, čime bi kompanije poput Tvitera i Fjesbuka bile podložne tužbama i pojačanim vladinim propisima.

"Imali su neprovjerenu moć cenzure, ograničavanja, uređivanja, oblikovanja, skrivanja, mijenjanja gotovo bilo kojeg oblika komunikacije između privatnih građana ili velike publike", rekao je Tramp prije potpisivanja naredbe. "Ne postoji presedan u američkoj istoriji za tako mali broj korporacija da kontrolišu tako veliku sferu ljudske interakcije."

Trampova direktiva

Trampova direktiva može imati potencijalno dramatične implikacije na slobodu govora i veće posljedice za široki spektar kompanija koje se oslanjaju na poslovanje na Internetu, ukazuje Vašington post (The Washington Post) dodajući kako se izvršnim nalogom uglavnom nastoji olakšati saveznim regulatorima da preispitaju dio zakona poznat kao članak 230.

Zakon je kontroverzan jer čuva tehnološke kompanije od odgovornosti za sadržaj koji postavljaju korisnici, ali ih tako čuva od odgovornosti za odluke koje donose za uklanjanje sadržaja. Kritičari dugo govore da takvi izuzeci dozvoljavaju nekim od najprofitabilnijih kompanija iz Silicijumske doline da izbjegnu odgovornost za štetni sadržaj koji cvjeta na njihovim platformama.

Trampova naredba također omogućava upućivanje žalbi na političku pristranost Federalnoj komisiji za trgovinu, što bi ohrabrilo preispitivanje politike moderiranja sadržaja tehnoloških kompanija u odnosu na njihova obećanja o neutralnosti, dodaje Vašington post.

Trampova nalogom će se obilježiti najznačajniji potez Bijele kuće protiv Silicijumske doline nakon višegodišnjih verbalnih sukoba i regulatornih prijetnji Trampa i njegovih glavnih zamjenika.

To također može postaviti nova, trnovita pitanja o Prvom amandmanu, budućnosti izražavanja na mrežama i o stepenu pravnog i pravilnog uticaja Bijele kuće na odluke koje privatne kompanije donose o svojim aplikacijama, web stranicama i uslugama, zaključuje Vašington post.

Tviterove etikete

Izvršni nalog američkog predsjednika usmjeren na kompanije društvenih medija dolazi par dana nakon što je Tviter preduzeo rijedak korak stavljanja oznake upozorenja na provjeru činjenica na dva Trampova tvita, ističe BBC.

Tviter je u u utorak, 26. maja prvi put dodao oznaku upozorenja o provjeri činjenica na Trampove tvitove, dodajući i poveznice s člancima koji upućuju na netačnost njegove tvrdnje. Sljedećeg dana Tramp je zaprijetio da će "snažno regulirati" ili čak "zatvoriti" platforme društvenih medija.

Svojim više od 80 miliona pratilaca tvitnuo je da republikanci osjećaju kako platforme "potpuno ućutkuju konzervativce" i da neće dopustiti da se to dogodi. U ranijem tvitu rekao je da je Tviter "potpuno ugušio slobodu govora".

Izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi (Jack Dorsey) odgovorio je na kritike politike provjere činjenica u nizu postova, rekavši: "I dalje ćemo isticati netačne ili osporavane informacije o izborima na globalnom nivou." Tviter je pooštrio svoju politiku posljednjih godina jer se suočio s kritikama da njegov praktični pristup pomaže u širenju dezinfromacija.

Tviterova odluka će vjerovatno otvoriti nova pitanja o spremnosti kompanije da dosljedno primjenjuje oznake o provjeri činjenica na ostale Trampove tvitove, ističe CNN dodajući da su neki korisnici kritikovali Tviter jer za sporne tvitove kompanija nije izričito navela da sadrže lažne podatke, napisao je CNN.

Sporni tvitovi lažno su tvrdili da je kalifornijski guverner slao glasačke listiće putem pošte za "svakoga ko živi u državi, bez obzira ko su ili kako su stigli."

Iako je Tramp imao sličan post i na Fejsbuku, ta kompanija nije reagovala na njegove neistinite tvrdnje kao što je to učinio Tviter. O tome je u intervjuu za Foks njuz (Fox News) govorio Mark Zakerberg (Zuckerberg) rekavši da čvrsto vjeruje "da Fejsbuk ne bi trebao biti arbitar istine o svemu što ljudi kažu na mreži".

Ravnoteža između slobode i laži

Tviter uspostavlja korektnu ravnotežu između slobode i laži, ukazuje kolumnista Blumberga (Bloomberg), Kas Sanstin (Cass R. Sunstein) ističući kako platforme društvenih medija ne bi trebale biti arbitri za istinu, ali bi morale usmjeriti predsjednika na odgovornost.

Tviter, koji ima skup formalnih pravila osmišljenih za borbu protiv pogrešnih podataka odlučio je ove sedmice da primijeni pravila na dva Trampova tvita u kojima je američki predsjednik iznosio pogrešne tvrdnje o glasanju putem pošte. Blumberg dodaje da je prijetnja imala direktan učinak na dionice Tvitera koje su vrlo brzo dramatično pale.

Treba biti jasno, ukazuje Sanstin, da je Tviterov pristup u potpunosti bio u skladu s trenutnim politikama, a također i da je prilično blag. Tviter nije uklonio Trampov tvit, niti je rečeno da je to lažno - njegova mala etiketa govorila je ljudima kako da dođu do "utvrđenih činjenica".

U cijeloj priči postoji ironija u kojoj Tramp naglašava vrijednost slobode govora, a glavna svrha slobodnog govora je osigurati informisanu javnost, ističe Sanstin. U vezi s obmanjujućim tvitovima, politika Tvitera promoviše tu vrijednost - što znači da je treba pohvaliti a ne prijetiti joj, zaključuje Blumbergov kolumnista.

Strah od provjere činjenica

Po prvi put u svojoj kratkoj istoriji Tviter je ove nedjelje postao političko pitanje postavljajući etikete upozorenja na Trampove tvitove, što se u sferi koja je dosad koristila samo Trampu doživljava kao velika pobjeda istine, napisala je u svom komentaru za londonski Indipendent (The Independent) autorica iz Njujorka Hana Selindžer (Hannah Selinger).

Trampov gnjev zbog transparentnosti na neki je način najtransparentniji pokazatelj onoga što on želi a to je licenca za izradu vlastite stvarnosti - ‘carte blanche’ da se ponaša kako želi, napisala je između ostalog Selindžer.

Prijetnjom da će zatvoriti Tviter, Tramp je bio iskreniji pred američkim narodom, nego ikada ranije. Trampov problem što on "nema kampanju bez svojih laži" te se plaši provjere činjenica jer zna da će ga činjenice srušiti. "Činjenice su anatema njegove karte", zaključuje Selindžer u komentaru objavljenom u londonskom listu Indipendent.

Kada je Tramp osjetio potrebu za prepirku s Tviterom, nije se obratio putem Fejbuka ili Jutjuba. Okrenuo se Tviteru, ističe u svojoj analizi NBC njuz (NBC News) dodajući da će se Tramp teško odvojiti od platforme koja mu je uljepšala put u politiku.

Tramp je tokom posljednjih godina putem svog računa na Tviteru objavio razne uvrede, tirade i obmanjujuće tvrdnje - sve do utorka kada su njegovi tvitovi etiketirani s upozorenjem potrebe provjere činjenica.

Koliko god se ljutio na kompaniju, Tramp nema nijedan sličan aparat za globalno emitovanje svojih stavova. Iako nema doseg poput Fejsbuka, smatraju stručnjaci, Tramp na Tviteru ima medije, botove i vladine zvaničnike koji će širiti njegove poruke.

Isto tako, naglašava NBC njuz, Tviter je u više navrata rekao da nema namjeru uklanjati Trampa s platforme, bez obzira na to što on kaže. "Vjerujemo da je važno da svijet vidi kako globalni lideri razmišljaju i kako djeluju", rekao je Dorsi prošle godine za Hafington post (The Huffington Post).

Članak 230

Trampova naredba o društvenim mrežama mogla bi naštetiti jednoj osobi, posebno: Donaldu Trampu, napisao je Njujork tajms (The New York Times).

Bez određene zaštite od odgovornosti, kompanije poput Tvitera mogle bi biti agresivnije u vezi s upozoravajućim porukama o neistinitim tvrdnjama.

To, naravno, nije ishod koji želi Tramp, ukazuje list. Ono što želi je sloboda objavljivanja svega što mu se sviđa, a da kompanije ne primjenjuju etikete na njegove poruke, kao što je Tviter učinio ove sedmice.

"Ironično je da je Donald Tramp veliki korisnik članka 230", rekla je Kejt Ruejn (Kate Ruane,) viša zakonodavna savjetnica američke Unije građanskih sloboda, koja se odmah usprotivila predloženom naređenju. "Ako platforme nisu imune prema zakonu, ne bi rizikovale pravnu odgovornost do koje bi moglo doći uz paljbu laži, kleveta i prijetnji Donalda Trampa."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG