Dostupni linkovi

Afera "Respiratori": Istražitelji obišli i prostorije UKC Tuzla i SKB Mostar


Sporni respiratori su na aerodrom u Sarajevu iz Kine stigli 30. aprila.
Sporni respiratori su na aerodrom u Sarajevu iz Kine stigli 30. aprila.

Tužilački tim Tužilaštva Bosne i Hercegovine i policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su pregled dokumentacije u vezi sa javnim nabavkama tokom pandemije korona virusa u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, Kantonalnoj bolnici u Mostaru i Univerzitetsko kliničkom centru u Tuzli.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić, tužiteljski tim svakodnevno saslušava svjedoke i pregleda dokumentaciju u različitim institucijama u okviru afere „Respiratori“.

„Tužiteljski tim Tužiteljstva Bosne i Hercegovine je u proteklih tridesetak dana bio u više ustanova. Poznato je da je bio u Zavodu za javno zdravstvo u Mostaru, u Kliničkom centru u Sarajevu, sjedištu Civilne zaštite, pa i u kliničkim centrima i bolnicam u Tuzli i Mostaru, dakle svakodnevno rade“, rekao je za RSE Boris Grubešić.

Tužilaštvo vodi istragu o tome kako je Vlada Federacije BiH, odnosno Federalna uprava Civilne zaštite preko firme "FH Srebrena malina", koja se bavi proizvodnjom voća, nabavila respiratore iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura).

Kompanija „FH Srebrena malina“ je u četvrtak na račun Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) uplatila iznos od 452.475 KM (231.346 eura) za PDV (porez na dodanu vrijednost), ali ne i dug po osnovu zatezne kamate, potvrđeno je iz ove institucije.

„Radi se o dugu po osnovu PDV-a koji je ova kompanija prijavila kao obavezu za uplatu u svojoj aprilskoj PDV prijavi. U skladu sa zakonskim rokovima ta obaveza trebala se uplatiti do 10. maja ove godine, a kako obaveza nije uplaćena, obveznik „FH Srebrena malina“ ušao je i u postupak prinudne naplate, tako da mu je obračunat naknadni teret prinude i zakonska zatezna kamata. Iz tog razloga na današnji dan ukupna obaveza ovog poreznog obveznika je iznosila 473.956 maraka, a kako je uplaćen iznos od 452.475 maraka, na kartici ovog obveznika ostaje obaveza, odnosno dug za uplatu nešto više od 21 hiljade KM“, potvrdio je za RSE Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH.

Vlasnik firme „FH Srebrena malina“ Fikret Hodžić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić i suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak pod istragom su Tužilaštva BiH zbog uključenosti u aferu nabavke respiratora iz Kine, za koje se kasnijim vještačenjem, utvrdilo da da su neupotrebljivi.

Sud BiH je 31. maja odbio prijedlog Tužilaštva BiH da se pomenutoj trojici odredi i jednomjesečni pritvor zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu utjecajem, pranje novca i krivotvorenje ili uništenje poslovnih dokumenata i trgovinskih knjiga.

“Izrečena mjera zabrane trajat će dok za njom postoji potreba, a opravdanost će se kontrolisati svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora”, saopćeno je iz Suda BiH

Tužilaštvo je na ovu odluku uložilo žalbu.

XS
SM
MD
LG