Dostupni linkovi

Tužitelji i istražitelji obavili pretres u Zavodu za javno zdravstvo FBiH


Ilustracija
Ilustracija

Postupajući tužitelji Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) i istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) okončali su pretres u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH koji je počeo u u utorak, u poslijepodnevnim satima, u okviru istrage o nabavci 100 respiratora iz Kine, potvrđeno je iz Zavoda za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U zgradi je u toku višesatnog pretresa uz istražne organe bio prisutan i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar.

Tužilački tim Tužilaštva BiH ispitao je više desetina osoba u predmetu nabavke 100 kineskih respiratora koje je Federalna uprava civilne zaštite BiH (FUCZ) platila 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura).

"Po nalogu tužilačkog tima i u ovom trenutku policijski djelatnici SIPA vrše određene aktivnosti na prikupljanju materijala koji je potreban za dokumentiranje svih radnji i aktivnosti koje su bitne za navedeni predmet", navodi se u saopštenju iz ove pravosudne institucije.

Ukupno 80, od 100 naručenih respiratora, u BiH je 25. aprila stiglo iz Kine, uvezlo ih je preduzeće "Srebrena malina" iz Srebrenice koje se bavi proizvodnjom i preradom malina.

Respiratori kupljeni u vrijeme pandemije preko preduzeća, po nalogu FUCZ nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne terapije, procijenio je nakon pokretanja istrage stručni vještak za medicinsku opremu u izvještaju za Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo BiH istražuje da li je firma koja se bavi ovakvom djelatnošću imala dozvole za promet medicinskom robom u trenutku kupovine respiratora, te da li je FUCZ sa preduzećem "Srebrena malina" zakonito sklopila ugovor.

XS
SM
MD
LG