Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH uputilo žalbu zbog puštanja na slobodu Novalića, Solaka i Hodžića


Premijer FBiH Fadil Novalić napušta Tužilaštvo BiH
Premijer FBiH Fadil Novalić napušta Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je žalbu na rješenje o prijedlogu pritvora u predmetu Novalić i drugi.

“Tužilaštvo BiH žalbu na osporeno rješenje temelji na povredi načela jednakosti građana pred zakonom, kao i dosljednoj tvrdnji da izrečene mjere zabrane ne mogu osigurati provođenje efikasne i neometane istrage", navode u saopšenju.

Dodaju i da je Tužilaštvo, "u interesu efikasnog i pravovremenog obezbjeđenja istrage, žalbu uputilo i prije isteka zakonskog roka od 72 sata."

Sud Bosne i Hercegovine odbio je 31. maja prijedlog Tužilaštva BiH da se premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku "FH Srebrena malina" Fikretu Hodžiću, odredi jednomjesečni pritvor.

Tužilaštvo je zatražilo pritvor zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu utjecajem, pranje novca i krivotvorenje ili uništenje poslovnih dokumenata i trgovinskih knjiga.

Kako je saopšteno iz Suda BiH, zaključeno je da se i blažim mjerama umjesto najstrože mjere pritvora može ostvariti neometano vođenje krivičnog postupka.

“Izrečena mjera zabrane trajaće dok za njom postoji potreba, a opravdanost će se kontrolisati svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora”, saopšteno je iz Suda BiH.

Oni su, nakon prvobitnog privođenja, pušteni su da se brane sa slobode zbog uključenosti u aferu nabavke respiratora iz Kine, za koje se kasnijim vještačenjem, utvrdilo da da su neupotrebljivi.

Tužilaštvo BiH vodi istragu o tome kako je Vlada Federacije BiH, odnosno Federalna uprava Civilne zaštite preko firme "FH Srebrena malina" nabavila respiratore iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura).

Sve je prvobitno postalo predmetom istrage Tužilaštva BiH nakon medijskih napisa kako je respiratore nabavila firma "FH Srebrena malina", koja se bavi proizvodnjom i preradom malina.

Premijer Novalić, te direktor FUCZ Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić su privedeni 28. maja. Saslušani su prvo u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, a zatim, dan kasnije predati Tužilaštvu BiH.

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 24. aprila, a vještačenjem je Tužilaštvo utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege.

Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu tek 27. maja.

XS
SM
MD
LG