Dostupni linkovi

Dodik: PIK nije našao za shodno da raspravlja o migrantima iz Pakistana


Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u razgovoru sa ambasadorom Rusije Petrom Ivancovom o aktuelnim političkim pitanjima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini osvrnuli su se i na sjednicu Vijeća za provođenje mira (PIC), saopšteno je u četvrtak iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

"Član Predsjedništva primijetio je da to tijelo nije našlo za shodno da raspravlja na primjer o nelegalnim migrantima iz Pakistana, a jeste o CIK-u (Centralnoj izbornoj komisiji) ili VSTV-u (Visokom sudskom i tužilačkom vijeću) ", navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno u komunikeu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, Ruska Federacija se nije složila sa zaključcima PIC-a.

Upravni odbor PIC-a podržao je rad Centralne izborne komisije (CIK) u vezi s pripremama za lokalne izbore 2020. godine, te je pozvao organe vlasti BiH da što prije usvoje državni budžet za 2020. godinu.

Upravni odbor PIC-a pozvao je organe vlasti U BiH da što prije osiguraju donošenje izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u.

Tokom sastanka u Banjaluci, Dodik i Ivancov su iskazali zadovoljstvo činjenicom da su sredstva Međunarodnog monetaranog fonda (MMF) odblokirana, a ocijenili su da je ta blokada bila potpuno bespotrebna.

U saopštenju iz kabineta Predsjedništva BiH Milorada Dodika se navodi da je na sastanku bilo riječi i o ostavci ministra sigurnosti Fahrudina Radončića.

Fahrudin Radončić ostavku je podnio zbog nekoliko razloga , a jedan je situacija sa migrantima. Radončić je i ranije tražio od Službe za poslove sa strancima BiH da pripreme deportaciju migranata.

Na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu, 23. aprila je izjavio da "pojedine zemlje, kao Pakistan, neće biti kooperativne u ovoj priči", te da će ako odbiju da sarađuju '"tražiti da se pakistanski ambasador proglasi personom non grata i da se uputi u svoju državu".

Ostavku je, kako je i sam naveo, Fahrudin Radončić podnio i zbog afere "Respiratori", te zbog neslaganja sa politikom koalicionog partnera, Stranke demokratske akcije (SDA).

XS
SM
MD
LG