Dostupni linkovi

Opada povjerenje u švedske vlasti zbog odnosa prema pandemiji


Stokholm u toku pandemije

Povjerenje građana Švedske u vlasti i zdravstvenu agenciju u opadanju je podovom rješavanja problema epidemije virusa korona, pokazuju rezultati nove ankete koju prenosi agencija Rojters.

Odluka vlasti da ne proglase striktnu blokadu kao što su učinile mnoge druge evropske zemlje imala je veliku podršku građana, ali su se tokom prethodnih sedmica pojavile kritike povodom visoke stope smrtnosti od korona virusa u poređenju sa ostalim nordijskim državama.

U junu je povjerenje u sposobnost vlasti da rješavaju problem epidemije opala na 45 odsto sa 63 odsto u aprilu, pokazuju rezultati ankete agencije "Novus" za javni servis SVT.

U padu je i povjerenje u Agenciju za javno zdravlje, koja vodi kampanju za fizičko distanciranje i higijenske mjere. Agencija je u aprilu imala podršku 73 odsto anketiranih, a sada je taj procenat 65 odsto.

Prema istraživanju agencije "Demoskop", procenat onih koji imaju veliko ili umjereno povjerenje u poteze vlasti opao je na 55 odsto sa 65 odsto u aprilu.

U Švedskoj je od virusa korona umrlo preko 4.500 ljudi, što je nekoliko puta više nego u Norveškoj, Danskoj i Finskoj zajedno.

XS
SM
MD
LG