Dostupni linkovi

Turska hapsi 118 ljudi zbog povezanosti sa udarom iz 2016.


Jedno od niza hapšenja zbog povezanosti sa državnim udarom u Turskoj, arhivska fotografija
Jedno od niza hapšenja zbog povezanosti sa državnim udarom u Turskoj, arhivska fotografija

Turska je objavila naloge za pritvaranje 118 ljudi, uglavnom pripadnika vojnih i bezbednosnih snaga, zbog sumnje da su povezani sa mrežom za koju Ankara tvrdi da stoji iza pokušaja državnog udara 2016. godine, saopštila je danas, 2.juna, kancelarija tužilaštva u Istanbulu.

Kako piše agencija Rojters, vlasti provode akciju protiv navodnih pristalica imama iz SAD Fetulaha Gulena od neuspješnog državnog udara 2016. godine, kada je poginulo 250 ljudi. Policija i dalje rutinski hapsi osumnjičene.

Tužilaštvo je izdalo naloge za pritvaranje 42 pripadnika vojske i žandarmerije na osnovu izjava ranije privedenih i analize telefonskih razgovora. Među njima su 24 osobe u aktivnoj službi.

Zatraženo je i privođenje 76 pripadnika vojske, žandarmerije i civila u odvojenoj operaciji nakon što je utvrđeno da su koristili telefone za stupanje u kontakt sa članovima mreže. Sedamdeset četiri osobe su u aktivnoj službi.

Gulen, nekadašnji saveznik predsjednika Tajipa Erdogana, živi u samonametnutom egzilu u Pensilvaniji od 1999. godine. On odbacuje optužbe da je umiješan u pokušaj državnog udara.

XS
SM
MD
LG