Dostupni linkovi

Parlament RS raspravlja o Rezoluciji o poštivanju žrtava fašističkog režima


U Banjaluci se u ponedjeljak, 1. juna održava Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na kojoj bi poslanici trebalo da zauzmu stav o “Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta” koja je usvojena na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PDPS BiH).

U obrazloženju zahtjeva za sazivanje ove sjednice navodi se da je “neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba”.

Šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić zatražio je da NSRS odbaci, kako je rekao, “ovu sramnu rezoluciju koja prekraja istorijske činjenice i negira genocide nad Srbima koji je počinila NDH”.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS je rekao da "Rezolucija, s obzirom na njen sadržaj, je nepotreban politički dokument i nije ga trebalo usvajati".

Lider SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik istakao je da NSRS treba odbaciti rezoluciju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zabraniti njenu primjenu na području Republike Srpske

“Ova rezolucija predstavlja reviziju istorije jer je postojao samo jedan fašistički režim na ovim prostorima a to je bila Nezavisna Država Hrvatska, a tu kvalifikaciju nemaju ni četinici ni partizani”, kazao je Dodik.

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović Šarović ocijenio je da je suština zakazivanja ove sjednice NSRS pokušaj opravdavanje održavanje Blajburške mise u Sarajevu i predaje Jasenovačke građe, o čemu govori Rezolucija.

Naime, u Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima usvojen je i amandman Srpske demokratske stranke kojim se osuđuje predaja Jasenovačke građe Muzeju Holokausta u Vašingtonu 2000. godine, u vrijeme kada je premijer Republike Srpske bio Milorad Dodik.

“Podržali smo ovu Rezoluciju zato što osuđuje održavanje mise, prebacivanje Jasenovačke građe i identifikaciju Sarajeva sa ustaškim režimom. Mi smatramo da ste vi na pogrešnoj strani radi nekih vaših prijatelja iz HDZ-a," kazao je Šarović.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović istakao je da je Rezolucijom o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta osuđeno održavanje Blajburške mise i ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata, ali i uplitanje Sabora Republike Hrvatske na teritoriji Bosne i Heregovine.

Rezoluciju o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PDPS BiH) u srijedu 20. maja, bez članova skupštinskog Kluba hrvatskih stranaka, predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH, koji su napustili zasjedanje.

U Rezoluciji se, pored ostalog, navodi da Predstavnički dom "sjećajući se miliona žrtava fašističkih režima, traži od Predsjedпištva i Vijeća ministara BiH da se sazove Mješovita komisija, ustanovljena člаnom 18. Temeljnog ugovora između Svete stolice i Bosne i Hercegovine, s ciljem razmatranja pitanja vezanih za održanu Misu za BIeiburg".

Misa za žrtve bleiburškog križnog puta održana je u subotu, 16. maja u sarajevskoj katedrali pored brojnih osuda njenog održavanja.

Uporedo s misom koju je prevodio kardinal Vinko Puljić, nekoliko hiljada građana izrazilo je protest zbog njenog održavanja, šetnjom sarajevskim ulicama.

XS
SM
MD
LG