Dostupni linkovi

Raskinut ugovor o kupovini pokretne bolnice u RS


Pokretna bolnic, ilustracija
Pokretna bolnic, ilustracija

Štab za vanredne situacije Republike Srpske dao je u petak saglasnost entitetskom Institutu za javno zdravstvo za raskidanje ugovora za nabavku pokretne bolnice.

U skladu sa tim, v.d. direktora Instituta Branislav Zeljković, nakon sjednice Štaba, najavio je da sa firmom „BalkanGlobal“ iz Bijeljine biti raskinut ugovor potpisan 26. marta ove godine, te da će tražiti i povrat avansa uplaćenog za pokretnu bolnicu.

Vlada RS je za pokretnu bolnicu uplatila avans od 4,2 miliona maraka (2,1 milion eura).

Ugovor se, prema riječima Zeljkovića, raskida jer dobavljač nije izvršio isporuku kompletne opreme za pokretnu bolnicu.

"Rok u ugovoru je bio 12 dana od dana njegovog potpisivanja. Neispunjenje ugovora vodi ka jednostranom raskidanju ugovora", istakao je Zeljković.

Na nabavku pokretne bolnice sa površinom od 6 hiljada metara kvadratnih i sa 500 bolničkih kreveta reagovali su iz Transparency Internationala Bosne i Hercegovine izrazivši sumnju da se kupovina dogodila mimo Zakona o javnim nabavkama.

Takođe su ukazali na činjenicu da je bolnica nabavljena po hitnom postupku preko firme koja se ne bavi nabavkom medicinske opreme.

Prvi kontigent opreme za pokretnu bolnicu dopremljen je avionom na banjalučki aerodrom 3. aprila.

Republički štab za vanredne situacije u RS 24. aprila usvojio je i dopunu zaključka o kupovini pokretne bolnice, u kojem se navodi da će bit plaćen i avionski transport pokretne bolnice. Avionski transport plaćen je oko 380 hiljada maraka (190 hiljada eura).

XS
SM
MD
LG