Dostupni linkovi

Dačić i Godfri razočarani zbog trgovinskih mera Prištine


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador Sjedinjenih Država Entoni Godfri, 01.06.2020.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador Sjedinjenih Država Entoni Godfri izrazili su u ponedeljak 1. juna, razočaranje zbog poslednjih poteza Prištine u vezi s uvozom robe iz Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, prenosi agencija Beta.

Dačić je istakao je da su "takve odluke veoma štetne, da krše sve dosadašnje dogovore i da otežavaju mogućnost nastavka dijaloga, podsetivši da je i ambasador Ričard Grenel ranije pozvao Prištinu da ukine jednostrano nametnute takse i recipročne mere".

Ambasador Godfri je rekao da "deli razočaranje u vezi sa ovim potezom Prištine i izrazio nadu da će uskoro doći do ukidanja svih restrikcija i nastavka dijaloga", navodi se i saopštenju.

Vlada Kosova je 30. maja uvela dodatne trgovinske mere Srbiji, zabranivši upotrebu dokumenata za poljoprivredne i industrijske proizvode koji koriste "nazive mesta koji sadrže elemente koji su u suprotnosti sa Ustavom Kosova, bez imenovanja države, koji se ne oslovljavaju sa Republika Kosovo, i sadrže bilo kakav element koji poriče nezavisnost i suverenitet Republike Kosovo".

Vlada Kosova je 1. aprila ukinula taksu od 100 odsto na sve proizvode iz Srbije, zamenivši je sa postepenim uvođenjem recipročnih mera.

XS
SM
MD
LG