Dostupni linkovi

U Sarajevu protestna šetnja 'Dosta je bilo šutnje'


Sarajevo 30. maja
Sarajevo 30. maja

Više hiljada ljudi okupilo se u subotu na Baščaršiji kod Sebilja odakle su krenuli u protestnu šetnju do zgrade Parlamenta BiH na Marijin Dvoru u Sarajevu.

Protestnu šetnju pod nazivom "Dosta je bilo šutnje" organizovala je Platforma za progres i njen predsjednik Mirsad Hadžikadić, simbolično u pet minuta do dvanaest sati.

Kako je navedeno u pozivu za protesnu šetnju, nezadovoljni su ‘radom aktuelne vlasti, prolongiranjem izbora, korupcijom i aferama’.

Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, rekao je tokom protestne šetnje da građani Bosne i Hercegovine žive u vrijeme ''nijeme diktature tri diktatora''.

"Nezadovoljni radom aktuelne vlasti, prolongiranjem izbora, korupcijom i aferama, želimo mirnim putem glasno poručiti: Dosta je bilo šutnje! Zahtijevamo da se izbori ne odlažu. Plate i naknade u javnom sektoru treba uskladiti sa platama i nadoknadama u realnom sektoru. Tražimo primjenjivanje nulte tolerancije na korupciju, to pokazati na primjeru afere 'Respiratori' i kazniti sve učesnike kriminala'', poručio je Hadžikadić pred više hiljada okupljenih građana.

Opozicione stranke će, kako kaže Hadžikadić, insistirati na tome da lokalni izbori moraju biti održani do 15. novembra da ne bi došlo do “mostarizacije” BiH, te osmišljavanje elektronskih izbora do kraja ove godine kako bi mogli biti implementirani 2022., a radi sprječavanja zloupotrebe.

Zahtjevi će biti proslijeđeni Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara BiH, predstavnicima međunarodnih organizacija i ambasadorima zemalja koje su aktivne u BiH.

Okupljanju prisustvuju predsjednici Naroda i pravde, SDP-a, Naše stranke i Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

XS
SM
MD
LG