Dostupni linkovi

SNSD uputio zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti odgađanja izbora


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u utorak 26.maja je zvanično uputio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine (BiH) zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Centralne izborne komisije BiH (CIK), donesenu 23.maja da lokalni izbori budu odgođeni za 15. novembar.

"Očekujemo da će zahtjev biti razmatran na prvoj sjednici Ustavnog suda i da će to biti riješeno u najkraćem mogućem roku. Znamo kakav je Ustavni sud BiH, a ovo je još jedan od testova da li živimo u iole pristojnom društvu ili u potpunom cirkusu od zemlje koja se zove BiH", izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević novinarima u Banjaluci.

Kovačević navodi da je CIK BiH imao mogućnost da izbore odgodi u određenoj izbornoj jedinici i to maksimalno za 30 dana, te da su, ukoliko je datum izbora bio sporan, mogli da pomjere izbore sedam dana ranije, a nikako poslije.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini su bili zakazani za 4. oktobar, ali je Centralna izborna komisija BiH, na sjednici 23. maja odgodila lokalne izbore za 15. novembar, jer novac za održavanje izbora nije osiguran.

Parlament BiH nije usvojio budžet za 2020. i od početka godine je na snazi Odluka o privremenom finansiranju.

XS
SM
MD
LG