Dostupni linkovi

Kurti i Džaferović: Razmena teritorije između Srbije i Kosova rizična


Kosovski premijer na dužnosti Aljbin Kurti
Kosovski premijer na dužnosti Aljbin Kurti

Premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti (Albin) i predsedavajući predsedništva BiH Šefik Džaferović konstatovali su da je razmena teritorije između Kosova i Srbije rizična, a da je “politika koja nije imala uspela tokom rata devedesetih” najveća pretnja sa kojima se suočavaju dve zemlje.

Kurti i Džaferović razgovarali su danas telefonom o bilateralnim odnosima, situaciji u vezi sa COVID-19, i saradnji na kulturnom i istorijskom nivou, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Kako su naveli iz Kuritjevog kabineta, Džaferović se zahvalio kosovskom premijeru na dužnosti zbog ukidanja takse od 100 odsto na proizvode iz Bosne i Hercegovine, dok je Kurti istakao da Kosovo neće BiH tretirati isto kao i Srbiju.

Vlada Kosova je 1. aprila ukinula taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, ali je Srbiji uvela recipročne mere.

Inače, o razgraničenju, odnosno korekciji granica, ranije su govorili predsednici Kosova i Srbije, Hašim Tači i Aleksandar Vučić, a to pitanje je izazvalo mnoge rasprave na Kosovu, ali i na međunarodnoj sceni.

Premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti (Albin) izjavio je 20. aprila da sporazum za kojim teži specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel uključuje teritorijalnu razmenu, dodajući da takav dogovor ne može biti mirovni.

Grenel je odmah nakon toga objavio na Tviteru da “apsolutno nije bilo razgovora o razmeni teritorija - o tome se nije diskutovalo u mom prisustvu".

XS
SM
MD
LG