Dostupni linkovi

Dačić uručio povelju Novaku Đokoviću


Ivica Dačić uručuje povelju Novaku Đokoviću
Ivica Dačić uručuje povelju Novaku Đokoviću

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uručio je teniseru Novaku Đokoviću nagradu za izuzetan lični angažman i doprinos u promociji interesa Srbije i njenog naroda u svetu, saopštilo je ministarstvo.

"Ove godine, imam veliku čast da povelju dodelim našem proslavljenom teniseru i živoj legendi Novaku Đokoviću, koji je dokaz da su sportisti možda i najbolji ambasadori naše zemlje u svetu", rekao je Dačić.

"Ja ću nastaviti da volim i poštujem Srbiju i svoj narod, nastaviću da poštujem i uvažavam sve druge narode sveta jer verujem da kada se misli i čine dela iz takve emocije da se nepogrešivo radi i čini prava stvar", istakao je Đoković.

Dačić je povodom Dana diplomatije govorio o značaju kompetentne konzularne službe i mreže konzularnih predstavništava Srbije širom sveta koje su, kako je ocenio, podnele najveći teret u doba pandemije korona virusa.

"U okolnostima koje su bez presedana u novijoj istoriji, većina zemalja regiona su položile ispit i pokazale zavidan nivo solidarnosti, prijateljstva i uzajamnog razumevanja", rekao je šef diplomatije Srbije.

On je naveo da je posebno važna bila odluka o uspostavljanju Zelenih koridora u regionu, što je omogućilo neometan transport medicinske opreme i osnovnih životnih namirnica.

"Najviši nivo ukupnih odnosa koji postoji između Srbije i 'tradicionalnih suseda' – Mađarske, Rumunije i Bugarske, kao i Grčke i Turske, svakodnevno je potvrđivan i tokom perioda borbe protiv COVID-19", rekao je Dačić.

Dodao je da je nastavljen "svestrani razvoj odnosa sa Ruskom Federacijom", kao i da je od prethodnog obeležavanja Dana diplomatije Srbije do danas kontinuirano produbljivano strateško partnerstvo sa Kinom.

Dačić je naglasio da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije u proteklih godinu dana bilo sprečavanje novih priznanja nezavisnosti Kosova i povlačenje postojećih priznanja.

Dan diplomatije ustanovljen je odlukom Vlade iz 2015.godine, a 29. maj određen je za datum obeležavanja u spomen na osnivanje Knjaževske kancelarije inostranih dela 1839. godine.

XS
SM
MD
LG