Dostupni linkovi

Zašto su protivnici vakcinacije prijetnja suzbijanju pandemije?


Protesti protiv obavezne vakcinacije, Washington, februar, 2019.
Protesti protiv obavezne vakcinacije, Washington, februar, 2019.

Najveća prijetnja kontroli epidemije COVID-a 19 dolazi od onih koji kategorički odbacuju vakcinaciju, navodi se u istraživačkom radu objavljenom u malo poznatom časopisu InfraGard.

Izdavač je grupa za nacionalnu sigurnost koja je povezana s američkim Federalnim istražnim uredom (FBI), piše The Guardian.

U njemu se, između ostalog, upozorava da bi pokret protiv vakcinacija mogao biti povezan i s “dezinformacijskim i propagandnim kampanjama na društvenim mrežama koje orkestrira ruska vlada”.

Rad pod naslovom “Pokret protiv vakciniranja i nacionalna sigurnost” (The Anti-Vaxxers Movement and National Security) potpisuju dr. Mark Jarrett, glavni službenik za kvalitetu te viši potpredsjednik i saradnik glavnog medicinskog službenika u Northwell Health mreži bolnica, zajedno sa Christine Sublett, savjetnicom za kibernetičku sigurnost zdravstvene industrije.


Ben Harris-Roxas s Univerziteta u Novom Južnom Walesu, stručnjak za javno zdravstvo, podržao je epidemiološko obrazloženje u tom radu.

“Otpor prema vakcinaciji predstavlja značajnu prijetnju - ne samo za bilo koju vakcinu protiv Covid-a 19 koja bi se mogla razviti, već i mjerama koje bi mogle pomoći ljudima i zdravstvenim službama, primjerice ljudima koji se cijepe protiv gripe”, smatra Harris-Roxas.

Teorije zavjere

Politico je sredinom aprila 2020. izvijestio da je, pored osnivača Microsofta Billa Gatesa i mobilne mreže pete generacije (5G), meta napada (simpatizera) teoretičara zavjere glavni američki medicinski ekspert dr. Anthony Fauci. Kao primjer navodi DeAnnu Lorraine, koja je lansirala hashtag #FireFauci (otkaz Fauciju), a koja redovno retvita postove o zavjerama, od kojih su najpoznatije da je Angela Merkel unuka pokojnog nacističkog lidera Adolfa Hitlera ili da su Barack Obama i Hillary Clinton, između ostalih, članovi međunarodne mreže trgovaca djece radi seksualne eksploatacije.

Srbijanski i najbolje plasirani teniser Novak Đoković izazvao je nedavno burnu raspravu nakon što je iznio svoje protivljenje općenito o vakcinama naglasivši da je protiv obaveznog cijepljenja protiv COVID-a 19 ako bi to bio uvjet da se vrati na terene.

Ranije posljedice odbijanja vakcinacija

Otpor prema vakcinaciji je posljednjih decenija dodatno ojačao, posebno s razvojem društvenih mreža poput Facebooka, Twittera i YouTubea, a nakon što je 1998. u časopisu The Lancet objavljen izvještaj koji je uradio Andrew Wakefield, a koji je kasnije povučen, prema kojem vakcine MMR-a (protiv morbila, zaušnjaka i rubeole izaziva autizam u djece.

Deseci kasnijih studija pokazali su da taj povučeni izvještaj nije tačan. Međutim, neki roditelji odbijali su vakcinirati djecu zbog čega su se neke bolesti, primjerice morbile, raširile među populacijom.

Zbog krize izazvane pandemijom COVID-a 19, više od 117 miliona djece našlo se u riziku da ne bude vakcinirano, upozorio je UNICEF.

Ovisno o zaraznosti bolesti, potrebno je cijepiti od 80 do 95 posto populacije da bi se postigao kolektivni imunitet, navode zdravstveni stručnjaci. Budući da su SARS-Cov-2 i bolest COVID-19 koju izaziva neistražen korona virus, to čini plodno tlo za teorije zavjere.

Tako je HighWire, radijska emisija koju vodi filmski producent i aktivist protiv vakciniranja Del Bigtree, potaknula nepotvrđenu tvrdnju da je COVID-19 stvoren u laboratoriju i sugerira se da to možda ima neke veze s razvojem cjepiva, navodi CBS.

Govor Billa Gatesa iz 2015. u kojem je upozorio da najveća prijetnja čovječanstvu nije nuklearni rat već (virusna) zaraza za nekoliko sedmica nakon početka pandemije COVID-a 19 imao je za nekoliko sedmica više od 25 miliona novih pregleda.

To je potaknulo teoriju zavjere da je Gates planirao stvoriti virus i pokrenuo pandemiju kako bi ostvario vlastitu korist prodajući vakcinu te preuzeo kontrolu nad globalnim zdravstvenim sistemom, piše The New York Times.

Protivnici sve tiši

Međutim, posljednjih godina je u velikom broju zemalja, uključujući Ujedinjenu Kraljevinu i Francusku, zabrinutost zbog vakciniranja općenito ublažena, prema anketi u sklopu projekta koji je financirala Evropska unija.

Ankete provedene ove godine su pokazale da su ljudi bili sve spremniji primiti cjepivo kako je broj smrtnih slučajeva od korona virusa rastao. Anketa provedena 2018. u Francuskoj pokazala je da trećina ispitanika smatra da vakcine nisu sigurne, dok je slična anketa provedena u martu 2020. pokazala da bi u tom trenutku 18 posto ispitanika odbilo primiti cjepivo protiv korona virusa.

U Australiji bi vakcinu odbilo sedam posto ispitanika, u Ujedinjenoj Kraljevini i Austriji oko pet posto, navodi novinska agencija Reuters.

Govoreći globalno, ispitanici su najzabrinutiji zbog sigurnosti buduće vakcine protiv SARS-Cov-2, navodi Reuters.

U Italiji, jednoj od najpogođenijih zemalja novim korona virusom i bolesti COVID-19, pokret protiv vakcinacije je “praktično nestao”, izjavio je virolog dr. Roberto Burioni, javio je Reuters.

I takva situacija nije samo u Evropi i Americi.

Jim Al-Halili, jedan od vodećih fizičara iz arapskog svijeta koji je rođen u iračkoj prijestolnici Bagdadu, također navodi da znanost može pobijediti COVID-19, ali da joj na putu stoje pokreti protiv vakcinacije.

Al-Halili je “hororom” nazvao ideju da se neka zemlja može osloniti na razvoj kolektivnog imuniteta od novog korona virusa kad oko 60 posto populacije bude zaraženo njime, navodi The National iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da je najmanje deset miliona smrti prevenirano zbog korištenja vakcina između 2010. i 2015. godine.

Prema zbirnim podacima koje prikuplja Univerzitet John Hopkins na osnovu službenih informacija vlada pojedinih država, do podne 29. aprila 2020. od novog korona virusa SARS-Cov-2 oboljelo je 3.126.806, preminulo je 217.555, a oporavilo se 935.308 osoba širom svijeta.

XS
SM
MD
LG