Dostupni linkovi

Dačić: Srbija spremna za jačanje zajedničkog tržišta u regionu


Srbija nije izgubila iz vida značaj evropskog puta: Ivica Dačić
Srbija nije izgubila iz vida značaj evropskog puta: Ivica Dačić

Srbija je spremna za dalje angažovanje na nivou regiona radi učvršćivanja ekonomskih veza i jačanja zajedničkog tržišta, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na video konferenciji ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana i ministara spoljnih poslova članica Evropske unije (EU) koje su neposredni susedi regiona (Grčka, Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Slovenija).

Dačić je rekao da je aktuelna kriza u vezi sa pandemijom virusa korona pokazala koliko je bitno da region sarađuje, jer virus ne poznaje granice, stepen ekonomskog razvoja ili neke druge međusobne razlike. Dodao je da je Srbija već preduzela konkretne korake ka postepenom otvaranju granica, uz istovremeno poštovanje epidemioloških preporuka.

“Počev od 1. juna, otvaramo granice za državljane Albanije, BiH, Crne Gore i Severne Makedonije, što je, takođe, u duhu jačanja poverenja i saradnje u regionu. Ubeđen sam da će i ove godine najveći broj turista letovati u Grčkoj, pre svega zašto što žele da budu u prijateljskoj zemlji”, izjavio je Dačić.

‘Nadamo se otvaranju novih poglavlja sa EU’

On je pozdravio odluku o uspostavljanju tzv. „Zelenih koridora" u našem regionu, što je omogućilo da se u krizi izazvanoj korona virusom medicinska oprema i osnovne životne namirnice neometano transportuju kroz region, bez zastoja na graničnim i administrativnim prelazima.

Kada je u pitanju evropski put Srbije, ministar je naglasio da, bez obzira na trenutne okolnosti, Srbija nije izgubila iz vida značaj našeg evropskog puta i sveobuhvatne reforme društva.

„Nastavljamo da radimo na realizaciji naših ciljeva i nadamo se da će, u skladu sa tim, uskoro biti otvorena i nova pregovaračka poglavlja sa Srbijom", zaključio je ministar Dačić.

Konferencija je održana na inicijativu ministara spoljnih poslova Grčke i Severne Makedonije - Nikosa Dendijasa i Nikole Dimitrova, a tema sastanka bila je „Kako uspešno doprineti, kroz zajedničku saradnju, narednim fazama suočavanja sa socio-ekonomskim posledicama pandemije".

U Skoplju navode da se ova konferencija održava u kontinuitetu Solunske konferencije na visokom nivou održane u februaru 2020. godine.

XS
SM
MD
LG