Dostupni linkovi

Grenel pozvao da se poštuje odluka Ustavnog suda Kosova


Ričard Grenel
Ričard Grenel

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell) pozdravio je odluku Ustavnog suda Kosova kojom je imenovanje Avudlaha Hotija za mandatara Vlade proglašeno legalnim.

"Ustavni sud se izjasnio. Da bi se osigurali mir i stabilnost - i održali integritet kosovskog pravnog sistema - svi moraju da poštuju odluku suda. Radujem se što ću nastaviti svoj rad sa narodom Kosova i njihovom vladom kako bih doneo prosperitet, razvoj i radna mesta u regionu", saopštio je Grenel.

Ustavni sud Kosova je kasno u četvrtak uveče doneo odluku da je dekret predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci) o određivanju Avudlaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) za mandatara za premijera Kosova u skladu sa Ustavom.

Odluku su pozdravili predsednik Tači i većina parlamentarnih stranaka Kosova.

Premijer na dužnosti Aljbin Kurti još uvek nije reagovao ali su članovi njegovog kabineta, kao što je Haki Abazi, zamenik premijera, i Aljbuljena Hadžiu, ministarka pravde, kratko prokomentarisali na Fejsbuku da je presuda Ustavnog suda "skandalozna i udarac na volju naroda", kao i da je" država uzurpirana".

Novu vladu teži da formira Demokratski savez Kosova, dosadašnji Kurtijev koalicioni partner, sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Inicijativom za Kosovo Fatmira Ljimaja i pripadnicima manjinskih zajednica.

Ustavni sud je razmatrao zahtev poslanika Kurtijevog pokreta Samoopredeljenje, koji je tražio od najviše pravosudne institucije u zemlji da se izjasni o ustavnosti Tačijev dekreta od 30. aprila.

Tada je Tači objavio da pošto Samoopredjeljenje kao pobednik izbora 6. oktobra 2019. godine nije iskoristio svoju ustavnu priliku za imenovanje mandatara, to pravo prenosi na DSK, drugoplasiranu stranku na izborima.

Samoopredeljenje, pak, izlaz iz političke krize koja je nastala 25. marta izglasavanjem nepoverenja Kurtijevoj Vladi, nepuna dva meseca nakon što je izabrana, vidi u vanrednim izborima.

Nepoverenje Kurtiju je inače izglasano zbog nezadovoljstva njegovih partnera iz DSK načinom na koji je vodio zemlju u pandemiji, kao i zbog zaoštravanja odnosa sa SAD.

Kurti je nekoliko puta javno optužio Grenela da je direktno je uključen u aktuelnu političku krizu na Kosovu i da traži sporazum koji uključuje teritorijalnu razmenu. Izaslanik predsednika SAD je to demantovao.

XS
SM
MD
LG