Dostupni linkovi

Kolone automobila ka Istri, gosti u Dubrovniku


Redovi automobila na slovenačko-hrvatskoj granici u Dragonji, nakon što je slovenačka vlada zvanično proglasila kraj epidemije, postajući prva evropska zemlja koja je to učinila. 15. maj 2020.
Redovi automobila na slovenačko-hrvatskoj granici u Dragonji, nakon što je slovenačka vlada zvanično proglasila kraj epidemije, postajući prva evropska zemlja koja je to učinila. 15. maj 2020.

U Hrvatskoj, u kojoj gotovo petinu društvenog bruto proizvoda donosi turizam, i koja se nada da će ove godine ipak usprkos pandemiji uspjeti postići 30 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa, koji je iznosio preko 10 milijardi eura, dolazak prvih turista je dobrodošla vijest.

Otvaranje hotela u Dubrovniku

Ovaj je vikend za Dubrovnik bio vrlo zakašnjeli početak sezone, sa pedesetak novopristiglih domaćih gostiju, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) voditeljica Odjela za komunikacijske taktike u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika Sandra Milovčević.

„U Dubrovniku su se počeli otvarati hoteli. Privatni smještaj daje velike popuste, kao što i hoteli daju posebne cijene za smještaj. Ja bih rekla da je ovo nekakav početak koji se trebao dogoditi i prije, ali se zbog ove situacije koja je viša sila nije dogodio. Čekamo što će dalje biti, čekamo letove. Za Dubrovnik su letovi presudni, jer smo mi izrazita avio-destinacija. Mi smo optimistični i mislimo da će biti dobro – ne baš sada ovih dana, ali krećemo prema tome”, kaže Sandra Milovčević, iz dubrovačke Turističke zajednice.

Koliko su pale cijene?

Cijene su i u smještajnim kapacitetima i u ugostiteljstvu osjetno niže, a Dubrovnik već od ranije ima dobru domaću posjećenost, pa su domaći turisti u prošloj godini bili šesti po brojnosti.

Međutim, cijene za obilazak dubrovačkih zidina, koje naplaćuje jedna nevladina udruga koja ih održava, i dalje su 200 kuna, odnosno tridesetak eura.

Početak turističkog vikenda u Istri

Za Istru su kolone slovenskih gostiju na graničnim prijelazima prema Hrvatskoj ovaj vikend, u prvom redu onih koji u Istri imaju kuće za odmor, najava početka turističkih vikenda, kazao je za RSE direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

„Činjenica je da su u gradovima na sjeverozapadu Istre koje sam ovaj vikend posjetio svi ugostitelji koji su već otvorili svoje kafiće i restorane 'pohvatali' su sve epidemiološke mjere, drži se razmak, provodi se mjere dezinficiranja i čišćenja. Ono što je najinteresantnije da je u Novigradu i Umagu bila baš jedna lijepa atmosfera, i konačno se nakon dužeg perioda osjeća da ćemo prodisati turistički”, prenosi svoje dojmove s terena Ivošević.

Nakon niza upita RSE policiji da pojasne odluke o umjerenoj liberalizaciji ulaska u Hrvatsku od 9. svibnja u slučaju državljana zemalja regije poput Bosne i Hercegovine i Srbije, nismo od njih uspjeli dobiti konkretan odgovor, osim da potvrda o testiranju na COVID-19 nije potrebna.

U najnovijem odgovoru podsjećaju da državljani Europske unije i Europskog gospodarskog pojasa mogu u Hrvatsku ući iz ekonomskih, ali i iz osobnih razloga.

Kakva su pravila ulaska u Hrvatsku?

„Ukoliko se radi o poslovnom posjetu, državljani EU/EGP moraju na graničnom prijelazu pokazati dokumentaciju iz koje je vidljiv gospodarski interes za RH ili dokaz o interesu gospodarskog subjekta za ulazak te osobe ili poziv na poslovni sastanak. Pod tu kategoriju spada i dokaz o plaćenom smještaju ili rezervacija za apartman/hotel, ugovor o paušalnom zakupu prostora u kampu, rezervacija parcele u kampu, najam turističkog broda ili jedrilice, uplaćene ili dogovoreni turistički obilasci RH kao i čitav drugi spektar turistički aktivnosti, zatim suvlasnički udjeli u tvrtkama registriranim u RH, posjet stomatološkim ambulantama i slično“, stoji u odgovoru iz MUP.

Kada se radi o neodgodivim osobnim razlozima posjete strani državljani moraju imati dokumentaciju kojom se dokazuje posjedovanje nekretnine koja se nalazi u RH, plovila (moguće i nositelj leasinga), ili dokumentaciju iz koje je vidljivo da je dolazak u svrhu sahrane člana obitelji.

Također, pod ovu kategoriju kao mogući razlog može biti i briga o članovima obitelji, poglavito onim starije životne dobi, dolazak zbog sudjelovanja na sudskim ročištima ili polaganja državne mature, dolazak do financijskih institucija ukoliko stranci primaju plaću ili mirovinu od RH poslodavca, vjenčanje člana obitelji i sl.

Za slučajeve koji ovim nisu obuhvaćeni precizira se da „stranci mogu poslati svoj upit na uzg.covid@mup.hr te će im biti odgovoreno udovoljavaju li uvjetima za ulazak u Republike Hrvatske“.

Kakve su smjernice EU?

Podsjeća se da su do 15.6. 2020. godine na snazi smjernice Europske komisije u vezi ograničavanja nebitnih putovanja državljana trećih zemalja preko vanjskih granica EU.

„Prilikom ulaska granična policija uz provjere gore navedene dokumentacije, od stranih državljana uzima i broj telefona kao i trajanje boravka i adresu planiranog smještaja u RH kako bi u slučaju potrebe strani državljani bili dostupni epidemiolozima“, objašnjavaju u MUP-u.

Zagreb: Drive-in korona test
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Dodaje si i da se navednim kategorijama neće određivati mjere samoizolacije već se moraju pridržavati preporuka i uputa koje će dobiti na graničnom prijelazu.

Što god građanima susjednih zemalja nije jasno oko mogućnosti ulaska u Hrvatsku, mogu se obratiti za pojašnjenje na adresu uzg.covid@mup.hr.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG