Dostupni linkovi

Nastavak suđenja za ratovanje u Siriji, svjedočili istražitelji SIPA-e


Armen Dželko (desno) i Jasmin Keserović (lijevo) u BiH su deportirani iz Sirije 19. decembra 2019. godine.
Armen Dželko (desno) i Jasmin Keserović (lijevo) u BiH su deportirani iz Sirije 19. decembra 2019. godine.

Na Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 27. maja, nastavljeni su glavni pretresi u predmetima Jasmin Keserović i Armen Dželko, koji su optuženi za ratovanje u Siriji.

Tužilaštvo BiH je za prve svjedoke pozvalo istražitelje Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji su govorili o operativnim saznanjima i informacijama koje ukazuju da su optuženi boravili na području Sirije i Iraka i učestvovali u ratnim dejstvima.

Prvi svjedok u slučaju Keserović, policijski službenik Odsjeka za borbu protiv terorizma u SIPA-i, zatražio je zaštitu identiteta. On je potvrdio da je u toku istrage došao do snimka, koji su objavili domaći i međunarodni mediji, na kojem se između ostalih nalazi i Jasmin Keserović, gdje poziva na „aktivnosti koje su okarakterisane kao nezakonite“.

Svjedok je u toku pretresa rekao da su muškarci i žene koji su u međuvremenu deportovani u Bosnu i Hercegovinu na osnovu fotografija sa tog snimka potvrdili da se radi o Keseroviću.

Prema optužnici, Keserović (1994), tereti se da se 2013. godine pridružio militantnoj organizaciji, koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija proglasilo terorističkom, tzv. Islamskoj državi, u čijim se redovima borio sve do teritorijalnog pada ove organizacije u februaru i martu 2019. godine.

Na pretresu u predmetu Armen Dželko kao svjedok je saslušan Suad Hasanović, također inspektor Odsjeka za borbu protiv terorizma u SIPA-i. Prema njegovim riječima, Armen Dželko je 2013. godine prvo otputovao za Istanbul, a potom u Siriju, ali da određeno vrijeme nisu imali fotografije na osnovu kojih bi potvrdili da je učestvovao na ratištu.

Kasnije u toku pretresa Tužilaštvo BiH je pokazalo fotografiju i dokument s potpisom istražitelja Hasanovića. Na fotografiji je, tvrdi on, upravo Armen Dželko u jednom od zatvora pod kontrolom kurdskih snaga, a identitet su potvrdili i Armenovi roditelji.

Armen Dželko (1994) tereti se da je 11. marta 2013. napustio BiH i ilegalno iz Turske ušao u Siriju, gdje se pridružio militantnoj organizaciji ISIL. Na glavnom pretresu je potvrdio da je u Siriji imao nadimak Abdullah i Ike, te da je otac dvoje djece. Kao i Keserović, i Dželko je u pritvoru od 19. decembra, odnosno od deportacije iz Sirije.

Branilac obojice optuženih Senad Dupovac odbranu je zasnovao na tvrdnji da su njegovi branjenici otputovali u Siriju u vrijeme kada to još nije bilo krivično djelo, te da mnoge od „bezbjednosno interesantnih u vrijeme Arapskog proljeća i borbe za demokratiju“ istražitelji nisu ni sprječavali u tome iako su imali operativna saznanja.

Svjedoci su se složili da su to počeli činiti kasnije, nakon što su Ujedinjene nacije ISIL proglasile terorističkom organizacijom i nakon što je zabranjen odlazak na strana ratišta.

U predmetima Keserović i Dželko u toku su i pregovori o sporazumnom priznanju krivice. Na početku glavnog pretresa advokat Dupovac je rekao „Bolje mršava nagodba, nego debela presuda“.

Keserović i Dželko vraćeni su u BiH 19. decembra 2019. godine, s još 23 bh. državljana.

Zaprijećene kazne za krivična djela za koja se terete, prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine mogu iznositi od tri do 20 godina.

Ispovijest militanta iz BiH u sirijskom zatvoru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

XS
SM
MD
LG