Dostupni linkovi

Ukinut pritvor Armenu Dželki, optuženom za ratovanje u Siriji


Armen Dželko
Armen Dželko

Sud Bosne i Hercegovine 19. maja 2020. godine donio je rješenje kojim je prihvaćen prijedlog branitelja optuženog Aremena Dželke, iz Hadžića u blizini Sarajeva, za ukidanje pritvora. Dželko je optužen da je bio pripadnik militantne organizacije „Islamska država“, koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda proglasilo terorističkom.

„Istovremeno su prema optuženom određene mjere zabrane, i to: zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja iz člana 126. stav 1. i 2. ZKP BiH (uz zabranu napuštanja općine u kojoj boravi, zabranu putovanja van Bosne i Hercegovine, uz oduzimanje važećih putnih isprava, zabranu izdavanja novih putnih isprava, i zabranu za prelazak državne granice uz korištenje lične karte); obaveza povremenog javljanja nadležnom državnom organu jednom mjesečno – i to svakog prvog ponedjeljka u mjesecu, u periodu od 8:00 do 11:00 sati“, saopćeno je iz Suda BiH.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva mjeseca. U skladu s odredbom člana 126b. stav 3. ZKP BiH, optuženi je upozoren da mu se može odrediti pritvor ako prekrši obaveze iz izrečenih mjera zabrane.

Podsjećamo, Dželko se tereti za krivična djela organiziranja terorističke grupe iz članka 202d. i kazneno djelo terorizma i članka 201. Kaznenog zakona BiH.

Prema navodima Tužiteljstva BiH, optuženi je kao pripadnik tzv. IDIL-a više puta ranjavan, a nakon poraza i sloma ove terorističke organizacije, optuženi se u martu ili februaru 2019. godine, nakon poraza u gradu Baguzu, predao snagama antiterorističke koalicije.

Branitelj Armena Dželke kazao je na glavnom pretresu da je njegov branjenik još 2015. godine teško ranjen te da je izgubio bubreg i dio slezene kao posljedice ranjavanja.

Na glavnom pretresu 4. maja Dželko je izrazio želju za nagodbom s Tužiteljstvom BiH. Idući pretres zakazan je za 27. maj, kada će Tužiteljstvo izvesti dva svjedoka – istražitelje državne agencije za istrage i zaštitu.

Tužiteljstvo je podignulo šest optužnica za muškarce vraćene iz Sirije u BiH 19. decembra.

Odlasci na strana ratišta su od 2014. godine, prema Krivičnom zakonu BiH, krivična djela povezana s terorizmom. Prema podacima Tužilaštva BiH, u predmetima za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama vezanim za odlaske državljana BiH na strana ratišta Sirije i Iraka dosad nije bila niti jedna oslobađajuća presuda. Pravomoćno je osuđeno 26 osoba za krivična djela odlaska na ratište u Siriju.

XS
SM
MD
LG