Dostupni linkovi

Uhapšeno osam osoba u BiH i Hrvatskoj zbog krijumčarenja migranata


Migranti u šumi u BiH u blizini granice sa Hrvatskom
Migranti u šumi u BiH u blizini granice sa Hrvatskom

Zajedničkom akcijom Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine i Ureda za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije (USKOK) iz Hrvatske uhapšeno je osam osoba osumnjičenih za organizirano krijumčarenje i transport migranata sa područja Turske preko zemalja Zapadnog Balkana do Italije, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) na području Unsko-sanskog kantona uhapsila je četiri osobe i izvršila pretres na 5 lokacija, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa portparol SIPA-e Luka Miladinović.

‘’Sa kolegama iz Hrvatske proveli smo ovu akciju hapšenja članova organizovane kriminalne grupe koja se duži vremenski period bavila krijumčarenjem migranata iz Bosne i Hercegovine preko Hrvatske ka drugim zemljama Evropske unije’’, kazao je za RSE Miladinović.

Iz Tužilaštva BiH navode da su za krijumčarenje počinitelji uzimali veće novčane iznose kao nezakonitu imovinsku korist.

Dodaju i da su sve organizirali do detalja povezanih sa smještajem, ilegalnim transportom i krijumčarenjem migranata preko državnih granica, u kojem lancu su migrante na određenom području preuzimali pripadnici krijumčarskog lanca, koji bi ih transportirali dalje prema konačnom odredištu.

Ova operacija, kako je navedeno, jedna je od najopsežnijih regionalnih akcija u borbi protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja migranata, koje su provedene u 2020. godini.

Inače, prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u toku protekle dvije godine u BiH je registrovano više od 60.000 migranata i izbjeglica. Više od 5.000 njih smješteno je u privremene prihvatne centre u BiH.

XS
SM
MD
LG