Dostupni linkovi

BiH: Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog krijumčarenja migranata


U protekle dvije godine u BiH je registrovano više od 60.000 migranata i izbjeglica (Fotografija iz kampa Lipa, april 2020)
U protekle dvije godine u BiH je registrovano više od 60.000 migranata i izbjeglica (Fotografija iz kampa Lipa, april 2020)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Ahmeda Ghabira Mahmuda Fethallaha iz Egipta, koji se nalazi u pritvoru, te Alana Durakovića i Amira Bakrača iz Bihaća.

Optuženi se terete da su, kao pripadnici organizirane grupe organizovali krijumčarenje ilegalnih migranata s područja Egipta, koji su boravili u BiH, s ciljem njihovog prijevoza prema teritoriji Republike Hrvatske i zemljama Evropske unije.

U optužnici se navodi, kako su se optuženi angažovali na krijumčarenju i prijevozu skupine od najmanje 15 državljana Egipta, koji su nezakonito boravili u BiH, te ilegalne migrante dovezli sa područja Bihaća, na riječnu granicu BiH i Hrvatske, na rijeci Savi, gdje su im osigurali gumene čamce sa namjerom da se prebace u Hrvatsku i na taj način na područje Evropske unije.

Prilikom pokušaja prebacivanja migranata optuženi su uhapšeni početkom februara u Kozarskoj Dubici.

Državno tužilaštvo je od početka 2018. podiglo 12 optužnica protiv 29 osoba koje se terete za krijumčarenje migranata, dok je Sud BiH u istom periodu izrekao sedam presuda kojima je njih 10 osuđeno.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u toku protekle dvije godine u BiH je registrovano više od 60.000 migranata i izbjeglica. Više od 5.000 njih smješteno je u privremene prihvatne centre u BiH.

XS
SM
MD
LG