Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv 10 osoba zbog organizovanog krijumčarenja migranata


Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine soapšteno je da je podignuta optužnica protiv 10 osoba koje se sumnjiče za krijumčarenje najmanje 141 migranta. Kako navode iz bh. tužilaštva, radi se o međunarodnoj regionalnoj operaciji u kojoj učestvuju tužilaštva i agencije za provođenje zakona iz BiH, Srbije i Hrvatske.

Optužnica koju je podiglo Tužilaštvo iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju odnosi se na šest osoba iz Bijeljine i to M. N. (1981.), S. N. (1994.),V. D. (1995.), P. M. (1995.), V. M. (1991.) te K. N. (1999.).

Tužilaštvo ovom optužnicom tereti i V. O. (1995.) iz Zvornika te B. M. (1997.), P. Đ. (1992.) i T. A. (1996.) iz Brčkog.

U saopštenju Tužilaštva BiH se navodi da se optuženi terete da su tokom 2019. godine organizovano vršili krijumčarenje migranata iz Srbije preko BiH i Hrvatske sa ciljem njihovog nezakonitog transporta prema zemljama EU, a u svrhu sticanja nezakonite imovinske koristi.

"Ovime su optuženi postupali protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog organiziranog kriminala", navode iz Tužilaštva.

Optuženi se terete i da su počinili kazneno djelo organizovanja grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata, iz članka 189a. Krivičnog Zakona BiH a u svezi sa produženim kaznenim djelom krijumčarenja ljudi iz članka 189. Krivičnog Zakona BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 100 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 150 dokaznih materijala.

XS
SM
MD
LG