Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog krijumčarenja migranata


Sud BiH
Sud BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv četiri osobe – po dva državljanina BiH i Tunisa zbog krijumčarenja migranata. To su Tunižani Tarek Oueslat koji se nalazi u pritvoru i Mariem Sifi, kojoj su određene mjere zabrane rješenjem Suda BiH. Optužnicom su obuhvaćena i dva državljanina BiH, Alen Fale i Belmin Škaljić, obojica rođeni u Mostaru, saopštilo je bh. tužilaštvo.

Optuženi se terete da su, koncem prošle godine, optuženi Oueslati, u svrhu iskorištavanja, pronašao i vrbovao ilegalne migranate, državljane Maroka, koji su nezakonito boravili u BiH, te u cilju sticanja protuzakonite imovinske koristi, lažno im obećavajući da će ih za iznos od po 1500 eura po osobi, prokrijumčariti do RepublikeSlovenije, na teritoriju EU, pozvao u Mostar, gdje je angažirao optužene Škaljića i Fale, predstaviviši ih kao vozače.

U saopštenju Tužilaštva BiH se takođe navodi da suoptuženi migrante odvezli na područje Podveležja, gdje su ih brutalno opljačali i pretukli, te ostavili na hladnoći na njima nepoznatoj lokaciji, nakon čega su ih tu pronašli policijski djelatnici PU Mostar, koji su im pružili pomoć.

Optužena Sifi, tereti se da je zajedno sa drugim optuženima i njima poznatim osobama, koristila kodove iz mobilnih telefona otetih od žrtava, kako bi podizala novac poslan putem novčanih transakcija.

Navodi se da su optuženi prema krijumčarenim osobama postupali u svrhu iskorištavanja, kako bi sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist, te počinjenjem kaznenog djela ugrozili zdravlje i sigurnost krijumčarenih osoba.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG