Dostupni linkovi

Zbog korona virusa 45 posto radnika u italijanskim firmama u BiH na prinudnom odmoru


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Od pedeset i jedne bosanskohercegovačke kompanije koje imaju poslovne veze sa Italijom, njih 70 posto poslalo je jedan broj radnika na prinudni odmor zbog pandemije korona virusa – saopšteno je u utorak, 26.maja na on line konferenciji koju je organizovala Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini (BiH) sa predstavnicima firmi koje posluju sa Italijom.

Predstavnici ovih kompanija kažu da vlade u BiH ne čine dovoljno i ne preduzimaju odgovarajuće i snažne ekonomske i ekonomsko-političke mjere u borbi protiv posljedica pandemije.

Većina kompanija u BiH koje imaju tijesne veze sa Italijom, a koje upošljavaju više od 12 hiljada državljana te zemlje i osnova su ekonomskih integracija dvije države sa godišnjom trgovinskom razmjenom od oko 2 milijarde eura, reagovala je zabrinuto zbog krize i očekuju snažan pad prihoda.

Ovo je pokazao izvještaj o uticaju korona virusa na italijanska preduzeća u Bosni i Hercegovini i o strategijama ponovnog pokretanja ekonomije koji je u utorak predstavila Ambasada Italije u Sarajevu.

Ukupan broj radnika koje zapošljavaju kompanije koje su učestovale u istraživanju je 8720. U 51 kompaniji, u trenutku rađenja istraživanja, 45 posto radnika se nalazilo na prinudnom odmoru.

Koristeći podatke o sjedištu kompanija konstatovano je da se na teritoriji entiteta Federacija BiH 35 posto radnika nalazi na prinudnom odmoru, dok je 51 posto radnika koji se nalaze na prinudnom odmoru u kompanijama koje imaju sjedište u entitetu Republika Srpska.

Izvještaj je pripremio Prof. Dr. Jasmin Hošo sa “Sarajevo School of Economics and Business” Univerziteta u Sarajevu, a istraživanje je sprovedeno u razdoblju od 10. aprila do 7. maja 2020. i obuhvatilo je 51 kompaniju u BiH.

XS
SM
MD
LG