Dostupni linkovi

U Beograd stigao voz sa kineskom opremom


Doček kineskog voza sa opremom na Novom Beogradu, 26. maj
Doček kineskog voza sa opremom na Novom Beogradu, 26. maj

Voz kineske železnice dopremio je u Beograd medicinsku opremu koju je Srbija kupila od Kine za borbu protiv korona virusa, saopštila je Vlada Srbije.

Srbija je, kako je saopšteno, platila prevoz i kompletnu robu u vozu - 16 miliona nemedicinskih maski, 7,8 miliona medicinskih maski, 230.000 zaštitnih odela, 5.000 beskontaktnih toplomera. Vrednost kupljene opreme se ne navodi u saopštenju.

"U vozu se nalazi 300 tona medicinske opreme, čime je dodatno osigurano da naša zemlja bude spremna, ukoliko bude drugog talasa virusa COVID-19. Voz je simbolično krenuo 9. maja, na Dan pobede, iz Vuhana, grada iz koga je otpočela borba sa korona virusom i grada koji je korona virus i pobedio", saopšteno je iz kabineta Ane Brnabić.

U prvoj vesti koja je objavljena na sajtu Vlade Srbije nije bilo podataka ni o količini kupljene opreme, već samo da je oprema dopremljena teretnim vozom koji se sastoji od 42 vagona.

Brnabić je u saopštenju istakla i da voz koji je doputovao iz Kine "novim putem svile" simbolizuje "čelično prijateljstvo dva naroda i pokazuje značaj inicijative 'Pojas i put', čiji je Srbija aktivan učesnik".

"Želim da zahvalim našim partnerima iz Narodne Republike Kine, jer su svaki put održali reč. Sve što je predsednik Republike Aleksandar Vučić dogovorio sa predsednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom, sve što sam dogovorila sa premijerom Li Kećijangom, sve je uvek u potpunosti ispoštovano. Cenimo ovakav odnos partnerstva i poverenja. Važno je i danas istaći da Srbija podržava i da će podržavati politiku jedne Kine", izjavila je Brnabić.

Kako se navodi u saopštenju, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da je "China Railway" (Kineska železnica) zajedno sa partnerima iz Srbije "danonoćno i tesno sarađivala i intenzivno koordinirala otvaranje 'zelenog koridora' za transport, čime je još jednom pokazano čelično prijateljstvo".

"Od januara do aprila ove godine, prevezeno je na toj liniji 8.000 tona materijala i opreme za borbu protiv epidemije. Na taj način je China Railway Express postao put solidarnosti i put života i zdravlja između Kine i Evrope. U narednom periodu, Kina i Srbija će pojačati saradnju u cilju ekonomskog oporavka dve zemlje. Povećaćemo i obim bilateralne trgovine", navela je Bo, a preneo kabinet Ane Brnabić.

Iako je najavljeno, premijerka Srbije Ana Brnabić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo nisu prisustvovale svečanom dočeku voza, a kao razlog otkazivanja navedeni su loši vremenski uslovi. Voz su dočekali kineski radnici koji su angažovani na modernizaciji trase Beograd-Stara Pazova. Ta trasa je deo međunarodnog železičkog koridora Beograd - Budmipešta, na kojem se radovi sprovode u okviru kineske inicijative 'Pojas i put'.

Na vagonima je ispisana poruka na srpskom i kineskom jeziku – "Kineske železnice čestitaju bratskoj Srbiji uspeh u borbi protiv epidemije".

Srbija se od početka zdravstvene krize u velikoj meri oslonila na Kinu i državni zvaničnici su u javnim obraćanjima veličali veze dve zemlje, što je bio i povod kritika pojedinih evropskih zvaničnika.

Ipak, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, izjavila je ranije da punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU) ostaje strateški cilj Srbije, kao i da je da je EU najznačajniji donator u Srbiji u borbi protiv bolesti COVID-19.

'Zaokret Srbije ka Kini može biti kontraproduktivan'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:13:44 0:00

XS
SM
MD
LG