Dostupni linkovi

Skupština RS usvojila odluku o povećanom zaduženju


Jedna od sjednica Narodne skupštine RS u vrijeme pandemije
Jedna od sjednica Narodne skupštine RS u vrijeme pandemije

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) su četvrtog dana zasjedanja, u subotu, 24. maja na 13. posebnoj sjednici, usvojili rebalans budžeta i izmjenu odluke o dugoročnom zaduživanju.

Parlament je po hitnom postupku usvojio Rebalans budžeta RS-a za 2020. godinu, čime je budžet povećan za 188 miliona KM (94 miliona eura), zbog krize nastale usljed pandemije korona virusa i iznosi tri milijarde i 613 miliona konvertibilnih maraka (KM).

Po hitnom postupku je usvojen i Zakon o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za ovu godinu.

Usvojena je Odluka o povećanom zaduženju, odnosno izmjena odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2020., kojom je predviđeno dugoročno zaduživanje tog bosanskohercegovačkog entiteta za ovu godinu u maksimalnom iznosu do 678 miliona KM.

Ministrica finansija RS-a Zora Vidović rekla je u obrazloženju prijedloga da je odlukom predviđeno dugoročno zaduživanje te da je struktura ovog zaduženja takva da je na domaćem tržištu moguće zaduženje od 354,1 milion КM, a na inozemnom tržištu 323,8 miliona КM.

Prihvaćeno je i zaduženje RS prema Svjetskoj banci za dodatno finansiranje projekata registracije nekretnina, u iznosu do 12,8 miliona eura, što je 64,1 posto od ukupnog iznosa kredita za BiH, koji je 20 miliona eura.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) potvrdila 19 uredbi koje je donijela predsjednica RS, Željka Cvijanović za vrijeme vanrednog stanja te odluke o prestanku važenja uredbi sa zakonskom snagom.

Zastupnici su na posebnoj sjednici NSRS u četvrtak, 21. maja, usvojili Odluku o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske. Glasanjem, kojem nisu prisustvovali poslanici opozicije, okončano je posebno zasjedanje NSRS.

XS
SM
MD
LG