Dostupni linkovi

Dodik o novcu MMF-a: Centralna banka da raspodijeli sredstva


Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik
Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, pozvao je u srijedu, u Istočnom Sarajevu, Centralnu banku Bosne i Hercegovine da raspodijeli novac od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Centralna banka Bosne i Hercegovine potvrdila je 27. aprila za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je dobila 333 miliona eura kredita iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ova sredstva su uplaćena na račun Centralne banke BiH, 23. aprila, a kredit je odobren na osnovu programa hitne pomoći za ublažavanje ekonomskih posljedica epidemije korona virusa.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine još nije usvojilo Odluku o povlačenju i raspodjeli tih sredstava.

''Ranije je dogovorena, i u Pismu namjere, potpisana podjela sredstava na način da Republici Srpskoj ide 38 posto, a ostalo Federaciji BiH. I jedni i drugi pola procenta daju Brčko distriktu za finansiranje. Što se tiče federalnog nivoa, dogovoreno je da, od tih sredstava, 50 posto ide na federalne račune, a 50 posto za kantone", kazao je Dodik.

Dodao je i da se sada tvrdi kako se ta odluka ne poštuje, te su sredstva blokirana.

"Pare smo tražili hitno, a mjesec i nešto dana stoje blokirane. Mi smo konstatovali da postoje svi papiri i uslovi da se izvrši raspodjela sredstava i pozivamo guvernera javno da to uradi", rekao je Dodik.

Dodik sa Čovićem

Milorad Dodik se u Istočnom Sarajevu susreo sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem.

Na sastanku je bilo riječi i o novcu za održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini i izboru članova Centralne zborne komisije.

Dodik je izjavio da postoje sredstva za održavanje lokalnih izbora planiranih za oktobar 2020. godine, a koja se mogu uzeti iz privremenog aranžmana sa MMF-om, ali je, kako je rekao, problem "nezakonito izabrana Centralna izborna komisija".

"Nije poštovano nekoliko stvari propisanih zakonom, prije svega konkurs za članove Centralne izborne komisije, nije poštovana odluka da se biraju oni koji nisu politički angažovani i, treće, članovi CIK-a ne mogu se mijenjati sve dok se ne implementiraju rezultati ranijih izbora, a to nije urađeno u Federaciji", naveo je Dodik.

Parlament Bosne i Hercegovine potvrdio je članove Centralne izborne komisije BiH 11. marta.

Protiv su bili SNSD i HDZ, tvrdeći da su izabrani politički podobni kadrovi i da je time prekršen Izborni zakon BiH.

Centralna izborna komisija raspisala je lokalne izbore za 4. oktobar 2020. godine.

Sredstva za izbore još nisu obezbijeđena, jer budžet BiH nije usvojen.

Od početka godine je na snazi Odluka o privremenom finansiranju.

Izborni zakon Bosne i Hercegovine propisuje da se lokalni izbori finansiraju 50 posto iz budžeta BiH, a 50 posto iz budžeta lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Procjena CIK-a je da je za organizaciju izbora neophodno obezbijediti 4,5 miliona eura.​

Lideri SNSD-a I HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović su poručili da su usaglasili stavove oko svih bitnih pitanja I da će nastaviti saradnju na svim razinama vlasti na kojima njihove stranke učestvuju.​

XS
SM
MD
LG