Dostupni linkovi

Reis Kavazović pozvao vjernike da se drže mjera zaštite tokom proslave Bajrama


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović u Gazi Husrefbegovoj džamiji u Sarajevu, april 2020.
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović u Gazi Husrefbegovoj džamiji u Sarajevu, april 2020.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Husein efendija Kavazović pozvao je 23. maja vjernike da se uz sutrašnju molitvu (nedjelja, 24.maj), klanjanje bajrama-namaza, pridržavaju posebnih mjera samozaštite i instrukcija nadležnih.

U poruci vjernicima povodom nastupajućeg bajrama, u nedjelju, 24.maja, Kavazović je naglasio da su dove i molitve sa onima koji su bolesni, izgubili svoje voljene ili su na bilo koji drugi način pogođeni "zbog pandemije koja je zadesila svijet".

“Danas sa akšam-namazom, voljom Milostivog, svjedočit ćemo pojavi mjeseca mlađaka. Biće to znak kraja mjesaca ramazana i nastupanja prvog dana Bajrama. Po mnogo čemu ovo je bio poseban mjesec posta. To što smo bili uskraćeni nekih naših zajedničkih obreda i običaja ne znači da je on bio manje vrijedan. Vrata oprosta i dobrih djela su i dalje bila širom otvorena”, rekao je Kavazović u video poruci upućenoj vjernicima povodom Ramazanskog bajrama.

Ramazan u BiH bez tradicionalnog druženja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

On je naglasio kako se ipak nada da će bajramski dani unijeti radost u svakodnevnicu

“I da će biti početak oporavka naše zemlje i svijeta. Nadamo se da će nada i ljubav nadvladati strah i mržnju koja je pokušala naći put do nas i u ovim blagoslovljenjim danima", poručio je.

Čestitajući Ramazanski bajram svim vjernicima muslimanske vjeroispovijesti u BiH, regiji, dijaspori i svim muslimanima u svijetu, Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein efendija Kavazović, pozvao je da se radost Bajrama podijeli sa bližnjima, porodicom, prijateljima i komšijama.

U BiH je od početka pandemije bolesti koju izaziva korona virus, zaključno sa 23. majem, registrovano 2.372 pozitivnih slučajeva, a 141 osoba je preminula.

Pripreme za ramazan u vrijeme pandemije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

XS
SM
MD
LG