Dostupni linkovi

IZ BiH: Obustavljaju se molitve u džamijama zbog korona virusa


Aladža džamija u Foči
Aladža džamija u Foči

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini odlučilo je da će se, zbog novonastalih okolnosti širenja korona virusa i zaštite zdravlja ljudi, učiti ezani redovno u džamijama, a da se do daljnjeg obustavlja zajedničko obavljanje dnevnih namaza u džematu (zajedničko obavljanje molitve u džamiji).

Apeluje se na sve članove i pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da u vremenu kada se svijet suočava sa izazovom širenja korona virusa pokažu punu odgovornost i samokontrolu.

“Vjerska je obaveza muslimana iskazati brigu i odgovornost za zaštitu svoga zdravlja, zdravlja svoje porodice, ali i svih ljudi. Zato Vijeće muftija još jednom naglašava obavezu vjernika, organa i institucija Islamske zajednice da poštuju preporuke nadležnih državnih organa, kako u domovini, tako i u domovinskim zemljama i bošnjačkoj dijaspori.”, navodi se u saopštenju za iz Islamske zajednice Bosne I Hercegovine.

Saošteno je da će se imami pobrinuti da se džuma-namaz obavlja na način da će obredu prisustvovati imam sa onim džematlijama koje će odrediti imam i džematski odbor.

Broj prisutnih na džuma-namazu neće prelaziti broj koji je predviđen mjerama nadležnih organa.

Vijeće naglašava da osobe koje spadaju u rizične skupine (starije osobe, hronični bolesnici itd.) ni u kom slučaju ne dolaze u džamiju.

Reisu-l-ulema i Vijeće muftija apeluju na sve nosioce vjerskog autoriteta, imame i profesore da ne posežu za apsurdnim, trivijalnim, neutemeljenim i neodgovornim tumačenjima pojave ove pandemije.

Također, apeluju na sve pripadnike Zajednice da ne šire lažne vijesti, niti da se za njima povode, te da ne šire dezinformacije i paniku.

XS
SM
MD
LG