Dostupni linkovi

Ramazanska poruka Husein ef. Kavazovića: I planeta odmara od nas


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović

Zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila nastupa mjesec ramazan kod muslimana, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila, prema kalendaru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je u četvrtak tradicionalnu ramazansku poruku vjernicima putem video snimka.

“Večeras ćemo, voljom Božijom, ugledati mlađak i biće to znak za početak posta mjeseca ramazana, mjeseca Božije milosti, oprosta i spasa. Ovaj ramazan nam dolazi u vremenima u kojima ćemo svi trebati pokazati veći stepen strpljivosti, duhovnog zajedništva i odricanja”, rekao je Kavazović.

On je dodao da će se zajednički obredi sada obavljati u kućama prema preporukama Rijaseta Islamske zajednice i državnih organa.

"No uprkos svemu, ramazan i u ovakvim okolnostima u kakvim ga dočekujemo
donosi obilje Božijeg blagoslova i milosti. Ovih dana vidimo, ma kako to nama teško padalo, da se i planeta Zemlja odmara od nas. Kao što vidimo da i ona može bez nas. Iz toga bi trebalo uzeti pouku za vrijeme koje je pred nama", kaže ef. Kavazović.

Podsjetio je kako je mjesec ramazan prilika da se o svemu razmisli, jer
kako je rekao, samo čovjek ima potencijala u sebi za dobro i zlo i da ga to razlikuje od drugih vrsta na Zemlji.

“Samo on može biti i čovjek i nečovjek, i Božiji namjesnik na zemlji i tlačitelj na njoj. Strah se lako pretvara u mržnju i gnjev, zato trebamo pokazati saosjećanje kako bi nadvladale vjera, nada i ljubav, jer samo zajedno možemo nadvladati ovo iskušenje. Samo tako iz ove kušnje možemo izaći bolji i jači. Ramazan dolazi u pravo vrijeme, po nas, da osnaži naš duh da bismo se izborili i sa ovom bolešću”.

Pripreme za ramazan u vrijeme pandemije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

XS
SM
MD
LG