Dostupni linkovi

Fajon i Bilčik pozivaju na smanjenje napetosti u Srbiji


Tanja Fajon

Posrednici u interpartijskom dijalogu između vlasti i opozicije u Srbiji, poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, izrazili su zabrinutost zbog “polarizacije u medijskom okruženju, upotrebe medija za političke, ali i lične napade i eskalaciju tenzija“.

“Odgovornost svih političara je da izbegavaju zapaljiv jezik, suprotstavljaju govoru mržnje, izbegavaju produbljivanje društvenih podela tako što će poštovati političke protivnike i da ne dovode javnost u zabludu dezinformacijama u medijima pre, za vreme i posle izborne kampanje," istakli su u zajedničkom saopštenju Fajon i Bilčik.

Oni su pozvali na smanjenje napetosti, uklanajnje tenzija između stranaka i u medijskom okruženju, ali i povratak zemlje na proveropske politike.

Osvrćući se na poslednje incidente, ukljucujući i današnji događaj ispred zgrade skupštine Srbije, zastupnici Evropskog parlamenta su podvukli neophodnost da „sve političke snage i građani imaju potpuno poverenje u integritet izbornog procesa”.

Nekoliko desetina poslanika i simpatizera opozicionog pokreta Dveri na čelu sa liderom Boškom Obradovićem pokušali su danas tokom prepodneva da blokiraju ulaz u Skupštinu Srbije ministrima i poslanicima vladajuće Srpske napredne stranke (SNS). Došlo do verbalnog i fizičkog obračuna, zbog čega je reagovalo i skupštinsko obezbeđenje.

Tanja Fajon i Vladimir Bilčik su pozvali političare da smanje tenzije i „ponovo se fokusiraju na proevropske politike koje su u duhu demokratskog društva i koje promovišu razvoj zemlje i prosperitet srpskog naroda.”

Medijima su uputili poziv da objektivno i profesionalno izveštavaju u interesu građana, a građane i sve političke snage da se uključe u izborni proces, kako bi se osigurala najšira moguća zastupljenost i promocija različitih ideja kojima se vraćaju pluralizamu i jačaju demokratiju.

XS
SM
MD
LG