Dostupni linkovi

Vučić: O razmeni teritorija slušao sam samo u medijima


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić da ne zna šta bi mogle biti ponude za rešenje pitanja Kosova i da nije dobijao ponude koje se odnose na razmenu teritorija, a da je važno da svi u svetu razumeju da „sve što se postiže na Zapadnom Balkanu mora da bude plod kompromisa“, prenela je agencija Beta.

Vučić je to rekao u Palati Srbija u Beogradu, nakon prijema zdravstvenih radnika koji su bili angažovani u kovid bolnicama.

Upitan o navodima koji su se pojavljivali u medijima, a u kojima se govorilo o navodnoj razmeni 17 srpskih sela na Kosovu za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu na jugu Srbije, Vučić je izjavio da mu "nikada niko nije rekao da postoji takva ideja“, dodavši i da takve stvari nikada nije komentarisao jer je o njima, kako je rekao, slušao samo u medijima.

Vučić je rekao i da nema problem sa tezom da se kosovsko pitanje na može rešiti promenom granica.

"Evo imamo i mi svoje granice i po Ustavu Srbije i po Rezoluciji 1244. I da vidim šta ćete sada da radite", rekao je Vučić. On je naveo i da je na sastanku sa ambasadorima Kvinte, koji je održan u četvrtak u Beogradu, upitao šta oni vide kao realno rešenje problema Kosova, osim, kako se izrazio, "praznih priča koje prodaju novinama".

"Na to još nisam dobio odgovor. Nazirem šta bi to moglo da bude. I ako je to ono što ja nazirem, moj odgovor će biti: 'Ne!'", rekao je Vučić.

"Sve na Balkanu mora da bude plod kompromisa, a pobede mogu da se traže samo u ekonomiji, ne i u teritorijama i proterivanju drugih", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je izjavio i da „velikim zemljama nije važno šta Srbi i Albanci misle o rešavanju pitanja Kosova“, prenela je Beta.

Vučić je rekao i da ne misli da je predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp na strani Srbije, ali da misli da je „čovek koji želi da čuje i našu stranu“.

Pitanje eventualne korekcije granica između Srbije i Kosova, koliko je poznato, nije nikada bilo na pregovaračkom stolu, kako u pregovorima koje vodi EU, a koji su u zastoju od kraja 2018, tako ni u razgovorima uz posredovanje predstavnika SAD, koji su početkom godine doveli do postizanja više sporazuma između dve strane.

Vučić medicinarima: Država će znati da vam se oduži

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je, na prijemu lekara i medicinskih sestara i tehničara koji su radili u kovid bolnicama, izjavio da će „dani njihovih muka ostati upamćeni kao dani njihove slave i podviga“.

Vučić je poručio i da će država „znati da im se oduži za sve ono što su uradili za vreme pandemije“ i obećao da će do kraja godine dodatno poboljšati uslove u kojima rade.

"Osim divljenja, aplauza i zahvalnosti, šta još možemo da vam damo? Na ovo pitanje država će dati pravi odgovor - mnogo bolje uslove rada, veću platu, sigurnost i bolje bolnice. Ni tada nećemo moći da kažemo da je dug vraćen, nego samo da je smanjen", rekao je Vučić na svečanosti u Palati Srbija.

XS
SM
MD
LG