Dostupni linkovi

Lajčak: Protivim se razmeni teritorija


Specijalni predstavnik EU za dijalog između Beograd i Priptine Mirolsav Lajčak
Specijalni predstavnik EU za dijalog između Beograd i Priptine Mirolsav Lajčak

Specijalni predstavnik EU za dijalog između Srbije i Kosova Mirolsav Lajčak protivi se ideji o razgraničenju, kao predlogu za konačni sporazum između Beograda i Prištine.

Lajčak je na svom nalogu na Twitteru istakao da dijalog koji vodi EU ima za cilj postizanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije.

"To mora biti u skladu sa međunarodnim pravom i doprineti stabilnosti u regionu. Ideja o razmeni teritorija čini suprotno”, istakao je Lajčak.

Nedavno se oko ovog pitanja oglasio i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) koji je ocenio da je mogućnost razmene teritorija između Srbije i Kosova manje važno pitanje.

"Ne mislim da je razmena teritorija problem. Mislim da je to sekundarno pitanje”, izjavio je Varhelji na spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta (AFET), 7. maja u Briselu.

Varhelji je naglasio da je stav Evropske unije uvek bio jasan, a to podrazumeva da je najvažnije da se dve zemlje dogovore o rešenju koje je prihvatljivo za obe strane i koje ne predstavlja rizik za ostale zemlje u regionu.

“Kada dođemo do tog trenutka, onda možemo da razmotrimo različite elemente toga (dogovora)”, izjavio je Oliver Varhelji.

Pitanje eventualne korekcije granica između Srbije i Kosova, koliko je poznato, nije nikada bilo na pregovaračkom stolu, kako u pregovorima koje vodi EU, a koji su u zastoju od kraja 2018, tako ni u razgovorima uz posredovanje predstavnika SAD, koji su početkom godine doveli do postizanja više sporazuma između dve strane.

XS
SM
MD
LG