Dostupni linkovi

Vlade zapadnih država: Što pre obnoviti dijalog Kosova i Srbije


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U zajedničkoj izjavi ističe se da "Vlade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država ujedinjene su u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno-obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti".

"Status quo onemogućava napredak Kosova i Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i jednostavno nije održiv. Nakon godina stagnacije došlo je vreme da se stavi tačka na sukobe iz 90-ih i da se kroz pregovore u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv obema stranama koji će obezbediti bezbednu i prosperitetnu budućnost za građane Kosova i Srbije", navodi se u izjavi.

Stoga, zemlje potpisnice ove izjave pozivaju Kosovo i Srbiju "da što je brže moguće obnove dijalog pod okriljem EU i tražimo da se obe strane uzdrže od preduzimanja koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma koji je neophodan obema državama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija i svih pratećih pogodnosti".

"Spremni smo da kroz podršku visokom predstavniku EU povećamo našu ulogu u procesu ali to ne možemo učiniti sve dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, uklone prepreke i nastave da razgovaraju. Za Kosovo to znači ukidanje taksi koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova. Želimo da građani Kosova i Srbije uživaju plodove održivog mira i da imaju mogućnost da grade sopstvenu budućnost. Spremni smo da u tome pomognemo na svaki mogući način", zaključuje se u pisanoj izjavi vlada Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država.

Pročitajte - Kapčan za RSE: Razmena teritorija i priznanje Kosova od Srbije da ostanu u igri

XS
SM
MD
LG