Dostupni linkovi

Afera 'Respiratori': Saslušanje iza zatvorenih vrata


Kineski ventilatori na sarajevskom aerodromu, 30. april 2020. godine
Kineski ventilatori na sarajevskom aerodromu, 30. april 2020. godine

Odbor je sačinio izvještaj na osnovu dokumentacije koju je imao na raspolaganju o nabavci 100 ventilatora iz Kine, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE), nakon završene sjednice u Sarajevu, predsjednik privremenog odbora Doma naroda Parlamenta Federacije Dragan Stevanović.

"Izvještaj će biti predat Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, najkasnije za sedam dana. Parlament će se o izvještaju naknadno izjašnjavati“, kazao je Stevanović za RSE.

BLOG o korona virusu

Prema njegovim riječima, ministrica finansija u Vladi Federacije BiH, Jelka Miličević, u srijedu nije došla na sastanak, već je odgovore poslala pismeno.

"Uglavnom je na sva pitanja odgovorila da nije upoznata sa načinom nabavke ventilatora. Odgovorila je samo na jedno pitanje, a to je da Civilna zaštita nije naručilac ventilatora“, kazao je Stevanović za RSE.

Ispitan je i direktor Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine Aleksandar Zolak, koji je, kako kaže Stevanović, odgovorio da sve što se odnosi na Agenciju za lijekove BiH je urađeno u skladu sa propisima.

"Najveći broj pitanja na njega se odnosio na to kako je firma 'Srebrena malina' registrovana da uvozi medicinsku opremu", kazao je Stevanović.

Direktor Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine Aleksandar Zolak izjavio je nakon sjednice da "što se tiče Agencije za lijekove, sve je urađeno u skladu s propisima".

"Ovdje imam dokumentaciju koju sam ovjerenu ostavio i Odboru za utvrđivanje činjenica. Bili su vrlo zadovoljni sa iznesenim podacima", rekao je Zolak.

Zolak je rekao i da ga je kontaktiralo Tužilaštvo BiH.

Na novinarsko pitanje kako je moguće da je sklopljen ugovor s firmom ‘Srebrena malina’, ukoliko nije bila registrovana za poslove nabavke medicinske opreme, Zolak je odgovorio da je ona ‘registrovana u trenutku kada je trebalo da bude registrovana’.

Prema njegovim riječima, ‘Srebrena malina’ je dobila dozvolu Agencije za lijekove BiH četiri dana nakon sklopljenog ugovora.

"Od 13. marta stoji na sajtu Agencije za one koji hoće malo da istraže obavijest da će apsolutni prioritet da ima bilo šta prilikom uvoza u BiH što se veže za suzbijanje pandemije. I radili smo u tom duhu i radimo još uvijek", poručio je Zolak.

Među dokumentima u izvještaju privremenog odbora Doma naroda Parlamenta Federacije ne postoji nijedan pismeni dokaz o specifikaciji za nabavljene ventilatore.

Postupajući tužitelji Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) i istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su pretres 19. maja u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u okviru istrage o nabavci 100 ventilatora iz Kine.

Tužilački tim Tužilaštva BiH ispitao je više desetina osoba u predmetu nabavke 100 kineskih ventilatora koje je Federalna uprava civilne zaštite BiH (FUCZ) platila 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura).

Ukupno 80, od 100 naručenih respiratora, u BiH je 25. aprila stiglo iz Kine, uvezlo ih je preduzeće "Srebrena malina" iz Srebrenice koje se bavi proizvodnjom i preradom malina.

Respiratori kupljeni u vrijeme pandemije preko preduzeća, po nalogu FUCZ nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne terapije, procijenio je nakon pokretanja istrage stručni vještak za medicinsku opremu u izvještaju za Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo BiH istražuje da li je firma koja se bavi ovakvom djelatnošću imala dozvole za promet medicinskom robom u trenutku kupovine respiratora, te da li je FUCZ sa preduzećem "Srebrena malina" zakonito sklopila ugovor.

XS
SM
MD
LG