Dostupni linkovi

Tužilac pregleda dokumentaciju o nabavci ventilatora u FBiH


Kineski ventilatori na sarajevskom aerodromu
Kineski ventilatori na sarajevskom aerodromu

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine pregleda dokumentaciju u zgradi Vlade Federacije BiH u Sarajevu, u vezi sa nabavkom ventilatora iz Kine preko preduzeća 'Srebrena malina', potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) savjetnik predsjednika Vlade Federacije BiH Zoran Blagojević.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je za RSE da je tužilac na terenu.

Istražni organi i Tužilaštvo BiH trebalo bi da utvrde da li je Federalna uprava civilne zaštite sa preduzećem "Srebrena malina" zakonito sklopila ugovor o kupovini kineskih respiratora, za koje će se ispostaviti da su ventilatori, za potrebe bh. bolnica, te da li je uopšte ta firma imala dozvole za promet medicinskom robom u trenutku kupovine.

Vlada Federacije BiH suspendovala je 12. maja direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, a u vezi sa nabavkom 100 kineskih ventilatora koje je Federalna uprava civilne zaštite BiH platila 10,5 miliona KM.

Vlada FBiH je ovlastila Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ ) za kupovinu respiratora za koje će se ispostaviti da su u stvari ventilatori, a FUCZ je sklopio ugovor sa firmom "FH Srebrena malina".

Agencija za istrage i zaštitu SIPA pokrenula je istragu kada je u javnost procurila informacija da je respiratore (ventilatore) uvezla firma koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, te da nije kontaktiran Zavod za javno zdravstvo niti jedna zdravstvena institucija.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je 5. maja pretresla sjedište firme “Srebrena malina” u sarajevskom naselju Vogošća, te sjedište Federalne uprave civilne zaštite u naselju Stup.

Policijski službenici SIPA-e izuzeli su dva računara, dokumentaciju i određene podatke.

Tužilaštvu i Sudu BiH su 7. maja dostavili izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama, nakon čega je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) izdao je naredbu o blokadi bankovnih računa kompaniji “Srebrena malina”.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je na osnovu izvještaja stručnog vještaka za medicinsku opremu saopštilo da kupljeni uređaji preko poljoprivrenog preduzeća ‘Srebrena malina’ nisu upotrebljivi.

XS
SM
MD
LG