Dostupni linkovi

Skupština RS o ukidanju vanrednog stanja


Sjednica Skupštine RS u Banskom dvoru, 28. mart 2020.
Sjednica Skupštine RS u Banskom dvoru, 28. mart 2020.

Na posebnoj sjednici Skupštine Republike Srpske, u srijedu (20. maja) u Banjaluci, se raspravljalo o Prijedlogu odluke o ukidanju vanrednog stanja u tom bosanskohercegovačkom entitetu, a odlučivanje je ostavljeno za sutradan.

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Radovan Višković, istakao je u obraćanju poslanicima, kako je Vlada RS uputila prijedlog za ukidanje vanrednog stanjak jer smatra da su prestale okolnosti zbog kojih je proglašeno.

BLOG o korona virusu

"Ovaj prijedlog upućen je shodno dnevnom pokazatelju omjera broja testiranih i broja lica sa pozitivnim rezultatom testiranja koji je stabilan, pri čemu nije došlo do prezasićenja kapaciteta zdravstvenog sistema. Nažalost, mi se ne vraćamo u potpuno normalno stanje nakon vanrednog stanja, već će na snazi ostati vanredna situacija. Zato je potrebno da građani i dalje nose zaštitne maske, te da se u kontinuitetu i dalje vrši dezinfekcija prilikom ulaska u objekte i na taj način spriječićemo neželjeno širenje zaraze", rekao je Višković.

Tokom zasijedanja opozicija kritikuje vlast zbog aktivnosti institucija tokom vanrednog stanja.

Opozicioni poslanici su naveli da Republika Srpska nije bila spremna za borbu sa pandemijom, da je zdravstveni sistem bio potpuno neopremljen, te da su se pokazale slabosti zbog nepostojanja robnih rezervi.

Skupština Republike Srpske usvojila je 28. marta Odluku o proglašenju vanrednog stanja na prijedlog Vlade kako bi, kako je istaknuto, institucije mogle efikasnije regovati na epidemiju virusa korona.

Vanredno stanje na snagu je stupilo 3. aprila.

Vlada RS je 16. marta donijela odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Republike Srpske, nakon čega su zatvorene škole, fakulteti, obdaništa, uvedena ograničenja kretanja licima starijim od 65 godina, te ograničena kupovina proizvoda za jedno lice.

Uveden je i policijski čas u trajanju od 20 časova do 5 časova.

Vlada Republike Srpske (RS) na sjednici održanoj 14. maja utvrdila je prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja u Republici Srpskoj, uvedenog 28. marta zbog epidemije korona virusa.​

U Republici Srpskoj u posljednja 24 sata korona virus potvrđen je još kod 14 osoba, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.​

Prema posljednjim zvaničnim podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, 2338 osoba je zaraženo korona virusom u BiH, dok je 136 osoba preminulo.​

XS
SM
MD
LG