Dostupni linkovi

U Republici Srpskoj uvedeno vanredno stanje


Sjednica Skupštine RS u Banskom dvoru, 28. mart 2020.
Sjednica Skupštine RS u Banskom dvoru, 28. mart 2020.

Narodna skupština Republike Srpske danas, 28. marta, na 12. posebnoj sjednici, održanoj u Banjaluci, usvojila je Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed korona virusa 2019-nCoV. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske, navodi se u saopštenju proslijeđenom iz Narodne skupštine.

"Odluka je donesena na osnovu Amandmana CVII na član 70. stav 3. Ustava Republike Srpske, u kojem je propisano da Narodna skupština, u skladu sa Ustavom i zakonom,proglašava vanredno stanje za Republiku ili dio Republike u slučaju ugrožavanja bezbjednosti, usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa Republike", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je u članu 38. Zakona o Vladi Republike Srpske, propisano da „Narodna skupština Republike Srpske na prijedlog Vlade Republike Srpske proglašava vanredno stanje kada je na teritoriji Republike ili dijelu Republike ugrožena bezbjednost usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotres, požar i dr.), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa Republike, kao i da sama predlaže akte za preduzimanje mjera u takvim okolnostima".

Sjednici su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministri u Vladi Republike Srpske.

Na početku zasjedanja Narodna skupština je većinom glasova narodnih poslanika odlučila da sjednica bude zatvorena za javnost.

Do sada je u RS na snazi bila vanredna situacija.

Vlada Republike se, upućujući prijedlog o proglašavanju vanrednog stanja pozvala na član 70. Ustava RS u kojem stoji: „Narodna skupština, u skladu sa Ustavom i zakonom,proglašava Vanredno stanje za Republiku ili dio Republike u slučaju ugrožavanja bezbjednosti, usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa. Odredbe ovog člana se ne odnose na upotrebu vojske i druge mjere iz nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine“, navodi se u članu 70. Ustava Republike Srpske.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je prije dva dana izjavio kako je neophodno jačati provođenje do sada donesenih mjera u borbi protiv virusa korona, te najavio da će Narodna skupština Republike Srpske razmatrati uvođenje vanrednog stanja.

„Uvođenje vanrednog stanja će omogućiti da se brže donose potrebne mjere i zakoni“, rekao je Dodik.

Kolegijum Narodne skupštine RS odlučio je juče (petak) da će sjednica biti zatvorena za javnost, te da će nakon njenog završetka medijima biti dostavljeno saopštenje.

Usvojena je i preporuka da u skladu sa Odlukom Vlade svim narodnim poslanicima bude predloženo da 20 odsto martovske plate uplate u Fond solidarnosti.

TV Liberty: Pandemija
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

XS
SM
MD
LG